Президентът на МОК Томас Бах критикува идеята на ФИФА за провеждане на световните първенства по футбол на всеки две години.

На 139-ата сесия на МОК в Пекин членовете на МОК изразиха опасения за здравето на футболистите, ако тази идея на президента на ФИФА Джани Инфантино се осъществи.

"Президентът на ФИФА отмени пътуването си до Пекин завчера на фона на пандемията от COVID, но това не означава, че не можем да го обсъждаме. Ако нямате нищо против, ще предадем всички коментари тук. Мога ли да считам, че изказвам общата позиция на МОК?", каза Бах, след което членовете на сесията го подкрепиха единодушно.

Президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович, който в Изпълкома на МОК отговаря за летните видове спорт, изрази безпокойство, че световно по футбол на всеки две години ще се отрази негативно и на останалите спортове.

"Предложението на ФИФА ще се отрази негативно на здравето на футболистите и ще подкопае устойчивостта на останалите спортни федерации. ФИФА трябва да проведе щателни консултации със спортната общност. Футболистите вече играят на предела на човешките възможности", каза Лалович.