Международният олимпийски комитет очаква да бъде информиран от ФИФА за възможната промяна на провеждането на световните първенства на всеки 2 години, което ще доведе до сблъсък с Олимпийските игри.

ФИФА сериозно обмисля възможността да учести провеждането на мондиалите след 2026 година и вероятното световно първенство през 2028-а ще се проведе точно преди Олимпиадата в Лос Анджелис.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че очаква позицията на ФИФА и на президента й Джани Инфантино, който също е член на МОК.

"Не сме имали консултации с ФИФА и президента й. Всичко, което знаем, го научаваме от медиите", каза Бах пред репортерите.

"Знаем, че плановете са такова световно първенство да се състои за първи път през 2028-а. Трябва да проучим какво означава това за играчите и какви последствия ще има. МОК ще продължи да следи календара на международните мачове", каза Бах.

Олимпийските игри и световните първенства по футбол са най-големите спортни събития в света. В момента мондиалите се провеждат всеки 4 години и са в годината на Зимните олимпийски игри, които нормално са през месец февруари.

Предложението на ФИФА срещна сериозни критики, най-вече от федерациите в Европа и Южна Америка. Виртуална среща за календара трябва да има по-късно през декември.