Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал определи като смехотворно провеждането на световното първенство по футбол в Катар.

Жребият за Мондиала ще бъде изтеглен на 1 април, а турнирът ще се проведе от 21 ноември до 18 декември тази година. Още от избора на малката персийска страна за домакин обаче ФИФА е подложена на постоянни критики за решението си и многократно е призовавана от различни лица и организации да промени решението си.

"Смехотворно е, че ще играем в страна, в която, както казва ФИФА, ще развиваме футбола. И те правят това, като организират турнир от такъв мащаб там. Това е ******. Но няма значение. Всичко е за пари и с комерсиална цел. Това е важното за ФИФА", каза Ван Гаал.

Изборът на Катар от страна на ФИФА е посочван многократно като корупционен, но световната централна упорито отрича тези твърдения. Освен това Катар е постоянно критикуван за неспазване на човешките права, както и за експлоатация на работниците, строили стадионите.

"Защо мислите аз не съм в някоя от комисиите на ФИФА с моята експертиза? Защото аз винаги съм бил против подобни избори. Те не са правилни", каза 70-годишният Ван Гаал.

В събота Нидерландия приема Дания в контрола в Амстердам, а три дни по-късно "лалетата" ще приемат и Германия в друга проверка.