Селекцията на Сърбия постигна феноменален успех при визитата си на Португалия, сразявайки португалците с 2:1 в решителен мач за директно класиране на Мондиал 2022. Сърбите стигнаха до пълен обрат при визитата си на „Ещадио да Луш” и взеха победата в Лисабон. Ренато Санчес откри резултата във втората минута, но Душан Тадич изравни в 33-ата минута след безобразна грешка на вратаря Руи Патрисио.

БГНЕС
63 снимки

Драмата в хода на срещата нарастваше неимоверно, а сърбите търсеха задължителен успех, за да спечелят групата, докато португалците ги устройваше просто да не загубят. Не така обаче мислеше Александър Митрович, който в добавеното време на срещата беше оставен непокрит в наказателното поле на португалците и с глава обърна развоя на събитията и на практика прати западните ни съседи директно на Световното първенство следващата зима.

Португалците, от своя страна, ще трябва да минат през баражите, за да осигурят своя билет за Катар.

Сърбите допуснаха много груба грешка при изнасянето на топката във втората минута, която бе наказана. Ренато Санчес отправи удар от границата на наказателното поле и откри резултата.

Седем след това сърбите вкараха попадение, но то бе отменено поради решение на Даниеле Орсато, че има нарушение в хода на нападението. В 13-ата Душан Влахович бе намерен с прекрасен пас в наказателното поле на португалците, но ударът му спря в десния страничен стълб на Патрисио. След четвърт час Кристиано Роналдо отправи страхотен удар от свободен удар, но топката профуча над напречната греда на сръбската врата.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

В 33-ата минута обаче сърбите изравниха резултата, когато Душан Тадич отправи силен удар с левия си крак от границата на наказателното поле, а Руи Патрисио се намеси изключително слабо и допусна топката да влезе зад голлинията му. Пет преди края на първата част се откри добра възможност пред Филип Костич, но ударът му премина встрани от домакинската врата.

В 52-ата минута от мача Ренато Санчес отправи опасен изстрел, но Велкович някак блокира опита на халфа на португалците и спря голяма опасност посока неговата врата. Сърбите продължаваха да търсят успеха, но отбраната на Португалия парираше опитите не офанзивните футболисти на сърбите да направят нещо. Не така обаче беше в добавеното време на срещата. Таранът Александър Митрович бе оставен непокрит в наказателното поле на домакините и с глава отблизо прати топката във вратата на Патрисио. Попадението бе преразгледано с ВАР за евентуална засада на нападателя, която не съществуваше.

Португалците се втурнаха да търсят изравнително попадение, но единственото, до което стигнаха, бе един изключително неточен удар на Роналдо след завъртане, като те ще трябва да играят задължителен бараж срещу някой отбор, завършил втори в групата си, за да играят на Мондиал 2022 в Катар.


Стартови състави:

Португалия: Руи Патрисио – Жоао Кансело, Жозе Фонте, Рубен Диаш, Нуно Мендеш – Ренато Санчес, Данило, Жоао Моутиньо – Кристиано Роналдо, Диого Жота, Бернардо Силва

Сърбия: Предраг Райкович – Никола Миленкович – Милош Велкович, Страхиня Павлович – Андреа Живкович, Саша Лукич, Неманя Гудел, Сергей Милинкович-Савич, Филип Костич – Душан Тадич – ДУшан Влахович