Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола ще получи предложение да застане начело на националния отбор на Нидерландия, когато реши да напусне английския шампион. Нидерландската футболна федерация изготвя план, с който да убеди наставника на „гражданите“, че трябва да осъществи мечтата си да стане национален селекционер. 51-годишният Гуардиола има договор със Сити, който изтича през лятото на 2023 година.

От „Етихад“ се надяват каталунецът да бъде да удължи престоя си в Манчестър и след този период, но „Mirror“ твърди, че възможността Гуардиола да напусне „гражданите“ след изтичането  на договора му е съвсем реална.

Пеп е представляван от брат си Пере, който наскоро стана част от влиятелната нидерландска мениджърска агенция SEG. Самият Гуардиола пък не крие, че таи амбиция да управлява национален отбор в бъдеще.

А перспективата да поеме страната на своя ментор Йохан Кройф би била страхотна възможност за него, като се има предвид, че брилянтният отбор на Нидерландия от 70-те години на миналия век представи „Тоталния Футбол“ на света.

Кройф беше наставник на Гуардиола в Барселона, а след това самият Пеп застана начело на „каталунците“, където постигна редица успехи, повлияни именно от идеите на великия нидерландец.

„Лалетата“ се обърнаха към 70-годишния Луис ван Гаал за трети път, след като уволниха Франк де Бур през лятото след разочароващото европейско първенство. Бившият наставник на Манчестър Юнайтед също беше начело на Гуардиола в Барселона в продължение на три сезона, след като пое поста от Боби Робсън.

Ван Гаал се върна от пенсия, за да изведе Нидерландия на предстоящото Световно първенство в края на тази година, но се очаква да се оттегли окончателно след турнира. На Гуардиола пък ще му остават само шест месеца от това да стане свободен агент.

Той кара шестия си сезон в Сити и е на път да спечели четвъртата си титла от Висшата лига. Въпреки че собствениците на „небесно-сините“ вярват, че Гуардиола ще остане на „Етихад“ и след лятото на 2023 година, едно от имената, които се спрягат за негов заместник, е старши треньорът на Аякс Ерик тен Хаг, който отговаряше за резервния отбор на Байерн, когато Гуардиола работеше в Германия.