Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино не се появи на среща в Катар, която беше насрочена между представителите на европейските топ-клубове и ръководената от него организация. Документ, който беше подготвен за ратифициране от двете страни, не беше подписан.

Източници заявиха пред агенция ПА, ФИФА е поканила Европейската клубна асоциация (ЕКА) да проведат съвместна среща в Катар по време на Световното първенство с конкретното намерение да се подпише меморандум за разбирателство (MoU). Въпросният документ трябва да влезе в сила от 1-и януари, когато актуалният такъв изтича.

Не е ясно защо, но Инфантино не се появи на срещата, която се проведе в хотела, в който е настанена ФИФА по време на Световното първенство.

Меморандумът за разбирателство е споразумение, обхващащо календара на международните мачове, правилата около освобождаването на играчи от клубовете за националния отбор и плащанията към клубовете за ангажимента на футболистите към съответната страна.

Дори хора от ФИФА не бяха наясно защо Инфантино не се е появил, но смятат, че в "крайна сметка меморандумът ще бъде подписан". Но пък сега съществува опасност актуалното споразумение да изтече, а ново такова да не бъде подписано. И това ще трябва да стане до месец март следващата година, когато е следващата пауза за мачове на националните отбори.

На теория липсата на меморандум означава, че клубовете не са задължени да пускат играчите си, когато националния отбор ги повика, макар че неофициален източник от ФИФА обяви, че и без такъв документ това е малко вероятно да се случи.

От Европейската клубна асоциация уточниха в публикувано резюме за срещата, че заместник-генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом е присъствал, заедно с висши представители от пет от континенталните конфедерации. В групата е бил генералния секретар на УЕФА Теодорис Теодоридис. Присъствал е Хасан ал Тавади – генерален секретар на Организационния комитет на Катар 2022, отговорен за провеждането на актуалното първенство.

От ФИФА отказаха официално изявление, но в частен разговор друг човек, работещ в централата, разкри как от ЕКА са ги помолили да помогнат с логистиката и организацията на срещата. Същият човек допълни, че все още има няколко въпроса за финализиране в няколко отделни параграфа преди меморандумът за разбирателство да може да бъде подписан.

След края на срещата от ЕКА изразиха и готовност да помогнат на един от водещите европейски отбори – Ювентус, да преодолее кризата и новата управа на клуба да влезе бързо в актуалната ситуация.

Ювентус е един от трите клуба, които останаха до последно поддръжници на идеята за т.нар. Европейска Суперлига заедно с Барселона и Реал (Мадрид). Барселона обаче постепенно започна да реагира пасивно на активностите по темата, а не се знае дали Ювентус ще остане на същото мнение след напускането на Андреа Аниели и хората от неговия екип.