Нападателят на италианския Милан Златан Ибрахимович беше включен в състава на Швеция за двата баража, които ще определят един от последните участници на Световното първенство в Катар от зона Европа. Шведите ще играят най-напред с Чехия на своя стадион в Стокхолм на 24-и март, а при успех трябва да спорят с отбора на Полша за едно място. Поляците трябваше да се изправят срещу Русия, но ФИФА извади този състав от международните мачове заради военната интервенция на армията на страната в Украйна.

В момента на 40 години, Златан Ибрахимович пропусна последните две големи първенства – Световното през 2018-а и Европейското през миналата година. По пътя към Катар 2022 обаче той изигра четири срещи в предварителната група и в тях се отличи с две асистенции. Швеция зае 2-о място в група В на квалификациите в Зона Европа с 15 точки, изоставайки на 4 от победителя Испания.

Селекционерът на Швеция Яне Андерсон обяви група от 25 футболисти, като пълните дебютанти да трима. Това са Антъни Еланга от Манчестър Юнайтед, Бранимир Хъргота от Гройтер Фюрт (Германия) и Йеспер Карлстрьом от Лех (Познан, Полша).

"Златан Ибрахимович се бори с някои контузии, които го измъчиха, но е пред пълноценно завръщане още тази седмица. На първо място искам да уточня, че не го смятам като титуляр, който е готов да изиграе 90 минути. Но в разговорите, които проведохме, той много ясно даде да се разбере, че иска да бъде с отбора без значение каква е ролята му. С лидерските си качества на терена и извън него, с опита и рутината, които е натрупал, ще помогне много на отбора, каза още Яне Андерсон, когато представяше отбора.

До момента Златан Ибрахимович има 120 мача и 62 гола за националния отбор на страната си. Намиращите се в добра форма Александър Исак (Реал Сосиедад), Деян Кулушевски (Тотнъм), Емил Форшберг (РБ Лайпциг) също са повикани в шведския отбор.

"Очаквам тежък първи мач с Чехия, защото това е един много добре организиран, физически и тактически подготвен отбор. Миналото лято стигнаха до четвъртфинал на Европейското първенство, след като отстраниха Нидерландия. Ако погледнете адресите на хората, които са в отбора, ще видите как ги взимат от отбори на много високо ниво. Ще бъде истинска битка и ние ще направим всичко възможно, за да я спечелим, каза още Андерсон и добави, че се надява на пълен Френдс Арена в Стокхолм.