Очаква се домакините на Световното първенство през 2030 г. да бъдат избрани през септември следващата година, съобщиха от ФИФА. Управителният съвет на централата потвърди график за кандидатстване и гласуване, което ще се проведе през септември следващата година от около 200 федерации-членки. ФИФА отдавна се е насочила към решение през 2024 г. за турнира, който в момента е планиран да има 48 отбора.

Отделно избирателно събрание ще се проведе по-рано през 2024 г., за да се избере домакин на Световното първенство за жени през 2027 г.

Трите домакини на Мондиал 2026 - САЩ, Канада и Мексико получиха очакваните си автоматични влизания във финалния турнир с 48 отбора. Това ще бъде първото издание, разширено от турнира с 32 отбора, въведен през 1998 г.

ФИФА също избра Саудитска Арабия за потенциален кандидат в надпреварата през 2030 г., както и за домакин на следващото Световно клубно първенство от 12-22 декември тази година.

В надпреварата за домакинство през 2030 г. офертите за съвместно домакинство от Южна Америка и Европа са очакваните фаворити, като Мароко също е вариант и се спекулира за безпрецедентен проект на три континента.

Първият домакин на Световното първенство през 1930 г., Уругвай, е част от кандидатурата за стогодишнината с Аржентина, Чили и Парагвай.

Испания и Португалия се присъединиха миналия октомври за дългогодишната си европейска кандидатура.

Мароко се ангажира да участва в състезанието през 2030 г. преди повече от четири години, веднага след като загуби вота за турнира през 2026 г. от северноамериканците.

 

БТА / Автор: Боян Денчев