Швейцария победи с 2:0 Северна Ирландия и направи сериозна крачка към Мондиал 2022. Два гола на Цубер и резервата Фаснахт в края на двете полувремена донесоха победата за "кръстоносците". С победата си швейцарците събраха 11 точки, докато "островитяните" продължават да държат третата позиция с 5 пункта.

Домакините съумяха да отбележат още в 4-тата минута чрез дефанзивния халф Денис Закария, но VAR отмени гола заради засада. В 37-ата минута Джамал Люис си изкара напълно ненужен втори жълт картон и остави Северна Ирландия с човек по-малко на терена. Футболистите на турския селекционер Мурат Якин бяха по-добри на терена през всичките 90 минути и само пропуските на Емболо и останалите му съотборници в предни позиции лишиха алпийската страна от по-изразителен успех. 

Швейцарците започнаха по-уверено срещата и натискът им даде ефект в 4-ата минута. Денис Закария отбеляза с хубав изстрел от границата на наказателното поле, но впоследсвие VAR отмени попадението.  В ответната атака след видеоповторението, северноирландците можеха от своя страна да открият, но блестящият рефлекс на Ян Зомер не позволи на гостите да отбележат. В 10-ата минута Ренато Щефен не можа да овладее хубав извеждащ пас и пропусна възможност да застраши вратата на Северна Ирландия. Само минута по-късно северноирландският страж отрази много опасен изстрел на Шакири от няколко метра.

Швейцария Северна Ирландия

източник: БГНЕС

В 20-та минута Родригес се пребори с противников състезател, но изстрелът му с десния крак мина високо над вратата на гостите. В 22-ата минута  нарушение на Джамал Люис до страничната линия му донесе жълт картон. Само две минути по-късно хубаво центриране от левия фланг на швейцарската атака намери звездата на тима Джердан Шакири около точката за дузпа, но неговия изстрел срещна тялото на футболист на Северна Ирландия. 

В следващите минути натискът на играчите в червени екипи се усилваше, но до сериозни положения пред вратата на "зелено-бялата армия" не се стигаше.  В 36-ата минута опасно връщане към Ян Зомер можеше да създаде огромни проблеми за швейцарския страж. Няколко секунди по-късно Джамал Люис получи втори жълт картон, заради опит за бавене на време и остави съотборниците си с човек по-малко в 37-ата минута. Във втората минута на добавеното време на първата част, контраатака на домакините хвана неподготвени северноирландците. Брийл Емболо подаде към Стивън Цубер, който намери вратата на Северна Ирландия и откри резултата точно преди почивката. Голът бе прегледан чрез VAR, но повторенията показаха, че няма нередности и реферът Винчич посочи центъра на терена.

Второто полувреме започна далеч по-мудно от първото. Чак 10 минути след началото на втората част, опасна контраатака доведе до чисто положение за Швейцария, при което Емболо не успя да преодолее Фаръл след изстрел отблизо. Контраатаката от 55-ата минута послужи като отправна точка за националите на алпийската страна, като в следващите минути те опитаха натиск дълбоко в половината на Северна Ирландия, но той не доведе до сериозни положения. В 62-ата минута силен изстрел на десния бек Мбабу профуча край страничната греда на Фаръл. В 70-ата минута Брийл Емболо сам напредна в половината на северноирландците, но не успя да извлече повече от корнер при бързата си атака. След изпълнението на ъгловия удар и последвалото разбъркване, Джердан Шакири отблизо можеше да удвои, но стражът на гостите показа добър рефлекс и отрази удара му. Две минути след предишната ситуация за гол, отново след корнер, Цубер и Елведи последователно опитаха да насочат топката в рамката на вратата, но изпълненията им не бяха на ниво. 

Швейцарците продължиха с опасните атаки и в 74-ата минута след опасно контранападение на домакините, Емболо останал очи в очи с Фаръл, не успя да засече хубаво центриране отдясно и прати топката високо над вратата от около 10-11 метра. В 79-ата минута Рикардо Родригес получи дълъг пас от Шакири и насочи топката с глава към вратарското поле, но негов съотборник не съумя да насочи топката добре и тя се озова в ръцете на северноирландския вратар. В 87-ата минута с пореден сериозен пропуск се отчете Емболо.  

60 секунди по-късно Денис Закария и Джош Магенис имаха конфликт в центъра на терена, при който и двамата бяха декорирани в жълто. В началото на четириминутното добавено време дълъг пас от центъра на защитата на Швейцария намери Емболо, а нападателят от своя страна продължи към Фаснахт, който удвои за домакините и подпечата победата им.

ШВЕЙЦАРИЯ – СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ 2:0

1:0 Цубер 45+2`

2:0 Фаснахт 90+1`

Стадион: "Стад дьо Жонев", Женева

Рефер: Славко Винчич

ШВЕЙЦАРИЯ (4-3-1-2): 1. Зомер – 2. Мбабу(3 .Видмер), 5. Аканджи (22.Шер), 4. Елведи, 13. Родригес -  8. Фройлер, 6. Закария(жк), 14. Цубер(16. Фаснахт) – 23. Шакири(15. Соу) – 11. Щефен, 7. Емболо(20. Итен)

Селекционер Мурат Якин

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ (4-5-1): 1. Фарел – 20. Катчарт, 4. Балард, 22. Браун(11. Фъргюсън), 3. Люис(чк) – 14. Далас(2. Брадли(жк)), 17. МакНеър, 8. Дейвис, 15. Томпсън(16. Джоунс), 6. Севил – 9. Уошингтън(21.Магенис(жк))

Селекционер Иън Баракло