Камерун спря Кот д’Ивоар за Мондиал 2022. Двата отбора се изправиха в директен сблъсък от група „D” на квалификациите в Африка. „Непобедимите лъвове” надвиха „слоновете” с 1:0 у дома. В герой се превърна нападателят на Лион Карл-Токо Екамби, който вкара единственото попадение в мача в 21-ата минута.

Така Камерун зае първото място в групата с 15 точки и се класира за финалния кръг от квалификациите. „Слоновете” останаха втори с две точки по-малко.

В друг директен сблъсък за продължаване в следващата фаза Алжир и Буркина Фасо завършиха наравно 2:2. Точката беше достатъчна на „пустинните лисици” да завършат първи в група „А”. В 21-ата минута Рияд Марез изведе домакини напред в резултата. В 37-ата минута Закария Саного изравни. В средата на второто полувреме Алжир отново поведе  чрез Софиан Фегули. Шест минути преди края Буркина Фасо изравни срещи Исуфа Дайо. За поведе обаче гостите нямаха сили.

„Пустинните лисици” спечелиха групата с 14 точки, докато Буркина Фасо остана втори с две по-малко.

Нигерия удържа Кабо Верде у дома за крайното 1:1 и също намери място в следващия етап на квалификациите. „Орлите” поведоха още в 1-ата минута чрез Виктор Осимен. В 5-ата Стопира изравни. До края на мача нови голове не паднаха.

Равенството беше достатъчно за селекцията на Жерно Рор да заеме първото място в група „С” с 13 точки. Кабо Верде завърши с 11 точки.

За последния етап от квалификациите се класираха: Алжир, Тунис, Нигерия, Камерун, Мали, Египет, Гана, Сенегал, Мароко и ДР Конго. Пет отбора от изброените ще намерят място на Мондиал 2022.