ФИФА планира грандиозна революция във футбола. Световната футболна централа иска световните първенства да се играят веднъж на всеки две години, като този ритъм да бъде въведен и за останалите континентални шампионати – европейското, Копа Америка и Купата на Африка. Това трябва да стартира от 2028 г.

Според президента на ФИФА Джани Инфантино консултациите с останалите ключови играчи в сектора – конфедерациите на отделните континенти и Асоциацията на европейските клубове вече са в ход.

Ключова фигура в преговорите е Арсен Венгер, който заема поста Генерален директор по развитието във ФИФА. Засега той е получил подкрепа от континенталната федерация на Африка (КАФ), но среща твърда съпротива от страна на УЕФА, която не иска и да чуе за световно на две години.

Счита се, че от ФИФА в крайна сметка могат да използват инициативата като разменна монета, убеждавайки европейците да подкрепят разширяване на формата на световното клубно първенство срещу гаранции, че календарът за националните отбори няма да бъде пипан.

Във връзка с новата идея, „L'Équipe“ потърси именно Венгер за интервю, в което да даде повече детайли:

- Как ще организирате квалификациите, ако световните първенства се играят веднъж на две години, европейските също?

- Те ще бъдат групирани в два големи международни прозореца през октомври и март. Извън това националните отбори няма да имат никакви други мачове. Така календарът ще се опрости и ще стане по-удобен за всички, и за клубовете, и за националните отбори. Целта е да се намалят броя на мачовете в квалификациите и календарът да стане по-предсказуем и балансиран. Гарантирам ви, че не става въпрос за пари.

- Но няма ли това да доведе до убийствени натоварвания за футболистите?

- Не, тъкмо обратното. Играчите ще имат по-малко ангажименти към националните си отбори. Освен това идеята ми е да получат гарантирана почивка от 25 дни след големите първенства. Плюс това, трябва да имате впредвид, че една от най-големите тегоби за играчите днес са честите пътувания и смяната на климатичните пояси, а с нашия проект те се редуцират чувствително.

- Ако някой би ви предложил подобно нещо докато водехте Арсенал, пак ли щяхте да толкова ентусиазиран?

- При положение, че ми бяха гарантирали, че извън двата прозореца за националните отбори ще разполагам с футболистите си през цялата година, бих си помислил сериозно. И други хора са на това мнение. 166 от националните федерации, които са членки на ФИФА са готови да дискутират за подобна възможност.

- Как точно ще се променят нещата в квалификациите?

- Вместо 10 мача в група, един отбор ще играе по 6 срещи в групи от по четири тима например. Трябва да си даваме сметки, че днес квалификациите не предизвикват същия интерес както преди 15-20 години. Преценете сами, в настоящия формат на европейските първенства половината от участниците в квалификациите отиват на финалите. Дали това е особено интересно? Хората искат първенства с висок залог, ясни правила и повече емоции. Не мисля, че им харесват квалификации, които се влачат по година и половина. Те трябва да бъдат ограничени до 4-5 седмици. Знам че, сегашната система във футбола е пуснала дълбоки корени, но мисля че е дошло време за корекцията й. Вместо да създаваме нови турнири, трябва да се опитаме да усъвършенстваме старите.

- Не мислите ли, че една дълга пауза през октомври каквато предлагате ще обърка сезона на клубовете?

 - Може би в началото това ще породи известно напрежение, но мисля че идеята е интересна и има потенциал да проработи.