Президентът на ФИФА Джани Инфантино не е обсъждал плановете за Световно първенство на всеки две години с шефа на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

"Президентът на ФИФА никога не се обръщал към президента на МОК, за да обсъдят предложенията", заявиха от МОК.

Това допълнително засилва обществения дебат относно усилията на ФИФА да организира Световното първенство на всеки две години в бъдеще.

В събота МОК вече изрази "притесненията си" относно плановете на Световната футболна централа и призова за "по-широка консултация" с всички заинтересовани страни, международни спортни федерации и организатори на големи турнири.

Консултативна група на ФИФА, водена от бившия мениджър на Арсенал Арсен Венгер, наскоро предложи Световно първенство за две години от 2028 година и континенталните турнири през годините между тях.

Мнозина във футболния свят, включително мощните европейски и южноамерикански конфедерации УЕФА и КОНМЕБОЛ, категорично се обявиха против плановете.

"Международни спортни организации, както и много треньори и играчи, също изразиха "силните си резерви и притеснения" по отношение на плановете на ФИФА", каза говорителят на МОК Марк Адамс по време на онлайн медийна среща вчера.
МОК заяви също, че има опасения, че Световното първенство на всеки две години, би повлияло сериозно на други състезания, които "биха подкопали разнообразието и развитието на спорта, различен от футбола".