Клубовете от Висшата лига може да гласуват за премахване на ранното затваряне на летния трансферен прозорец в Англия. Това може да се случи най-рано на 12 септември, когато е следващата среща между представители на 20-те отбора в лигата.

Преди 2 години се взе решение този период да приключва преди началото на сезона, с цел да се запази целостта на съставите. Това обаче не важи за клубовете от Европа, които могат да привличат нови футболисти до началото на септември, включително от Албиона.

По този начин сега английските отбори през тази година имаха срок най-късно до 8 август да се подсилват, докато колегите им от останалата част на континента – до 2 септември.

Според The Times, казусът ще бъде повдигнат през следващата седмица, когато ще се състои събранието на клубните президенти и ръководители. Ако тогава не се случи, следващата възможност ще бъде през ноември.

Смята се, че Висшата лига е неутрална по въпроса и ще приеме всяко решение. Последният път бяха необходими 14 клуба да дадат позволението си, за да се осъществи реформата, докато сега бройката е намалена на 11.

Мениджърът на Тотнъм – Маурисио Почетино е сред най-яростните критици на ранното затваряне на прозореца. Неговият страх бе свързан с евентуалната продажба на Кристиан Ериксен в Реал Мадрид, без възможността за привличане на негов заместник. В крайна сметка датчанинът остана в Лондон, но аржентинецът не е променил мнението си:

„Висшата лига не може да даде това предимство на европейските клубове. Ние ще сме в неблагоприятна ситуация, защото те ще имат 20 дни повече, за да оперират. Мисля че бе огромна грешка от страна на лигата да позволи това. Смятам, че след 2 сезона, следвайки този модел осъзнаха, че ако Европа не се промени, трябва да се върнем и да започнем да работим по същия начин като тях.”

Наставникът на Ливърпул – Юрген Клоп допълни:

„Не ме интересува кога ще затваря, но трябва да е по едно и също време. Това беше първоначалната идея. Говореха, че ще приключват преди началото на сезона. Добра идея, но я реализираха само в Англия. В това няма смисъл. Бе добро хрумване, но не се получи.