Барселона има план за селекцията си през зимата и следващото лято, който е изготвен от старши треньора Луис Енрике, техническия секретар Роберт Фернандес и спортния директор Ариедо Брайда. В плановете на каталунците попадат тримата футболисти на Борусия Дортмунд – Марко Ройс, Пиер-Емерик Обамеянг и Илкай Гюндоган.

Според „Ел Мундо Депортиво“ каталунците отдавна са хвърлили око на Марко Ройс и вярват, че могат да постигнат споразумение за привличането на футболиста. 
Счита се, че Ройс може да бъде взет за около 30 милиона евро, като самият футболист би приел да дойде в отбора, тъй като е много близък с вратаря Марк-Андре тер Стеген, с когото редовно си разменят съобщения.

Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу направи опит да подпише предварителен договор с Ройс преди изборите в клуба, които се проведоха през юли. Двамата са имали разговоро, в който германският национал е попитал Бартомеу къде точно ще играе.
Роберт Фернандес има списъка от набелязани играчи за зимата и лятото на следващата година, като 26-годишният играч попада във втората група. Той има договор с Борусия до 2019-а, но се счита, че той не би бил проблем за осъществяването на трансфера. 
Пиер-Емерик Обамеянг също попада в плановете на каталунците. В момента нападателят е истинска фурия с 10 гола в осем мача в Бундеслигата, при това реализирани в осем поредни срещи, което е нов рекорд за първенството. Той има договор с Борусия Дортмунд до 2020 година.

Илкай Гюндоган от доста време попада в радара на Барселона. Той е желан на „Камп Ноу“, като през изминалото лято се смяташе, че почти сигурно ще подпише предварителен договор с каталунците, но в крайна сметка до това не се стигна.

24-годишният футболист има договор с Борусия до 2017 година.

Луис Енрике желае да привлече нов полузащитник и Гюндоган е един от играчите, които имат големи шансове да се озове на „Камп Ноу“.