Севиля започна съдебни действия срещу своя бивш футболист Витоло, неговия баща, мениджърската агенция, която го представлява, Атлетико Мадрид и Лас Палмас. Ръководните фактори в клуба от Андалусия претендират за обезщетение в рамките на минимум 12 милиона евро.

Причината Севиля да предприеме тези съдебни действия е фактът, че Витоло бе постигнал споразумение с ръководството на клуба за подновяването на своя договор до 2021 година. Новината дори бе публично оповестена от бащата на футболист, както и от президента на Севиля Хосе Кастро.

По-малко от 24 часа по-късно Витоло депозира сумата от 35,7 милиона евро в централата на Ла Лига, за да активира освобождаващата клауза в своя действащ контракт със Севиля.

След сериозно проучване и консултиране със своите адвокати от Севиля прецениха, че имат право да претендират пред създа за повече от 12 милиона евро компенсация, тъй като вече са били договорили подновяването на контракта с Витоло, който е щял да съдържа освобождаваща клауза в рамките на 40 милиона евро.

Също така от Севиля настояват, че напускането на Витоло на отбора е незаконно, тъй като от Атлетико Мадрид нямат право да картотекират нови футболисти до 1 януари 2018 година. Клубът е санкциониран от УЕФА и не може да осъществява трансфери. По този начин от Севиля смятат, че Лас Палмас не е в състояние да активира освобождаващата клауза на Витоло по начина, по който стана, тъй като дори в централата на Ла Лига играчът е придружаван от представители на Атлетико Мадрид. Обвинението срещу Лас Палмас е, че клубът е използвал пари предоставени им от „дюшекчиите“.

След направения експертен анализ от Севиля са преценили, че има достатъчно юридически аргументи, за да се заведат съдебни действия срещу Витоло, неговия баща, мениджърската агенция, Атлетико Мадрид и Лас Палмас.