Талантът от академията на Челси Мейсън Маунт посъветва своите млади колеги да последват неговия пример и да преминат под наем в клуб, където биха могли да играят редовно.

През миналия сезон 19-годиншият играч изкара пълна кампания с холандския Витес, който се явява нещо като сателит на „сините”. Сега той се подвизава във втородивизонния Дарби Каунти, където мениджър е легендата на Челси Франк Лампард.

Престоят в Холандия беше изключително ползотворен за младока, който натрупа 14 гола и 10 асистенции, седем пъти попадаше в Идеалния отбор на кръга, а в края на кампания 2017/2018 заслужи клубния приз за Играч на сезона.

Настоящият сезон също не се развива лошо за таланта, който има 6 гола и 3 асистенции в 28 официални срещи за Дарби. Предвид заплетената ситуация около друг талантлив млад играч на Челси – крилото Калъм Хъдсън-Одой, който все още обмисля дали да премине в Байерн Мюнхен, думите на Маунт определено могат да разбунят духовете.

„Бих казал на всички млади футболисти, че игровите минути и опитът са най-важното нещо”, заяви англичанинът. „За мен да отида под наем и да играя в топ професионална лига, да трупам опит, вместо просто да си стоя в младежкия тим на Челси, е много по-добре.”

„Не исках да си тръгвам, вече от година бях част от формацията до 23 години. Чувствах обаче, че имам нужда да продължа напред и да се тествам далеч от Англия.”

„Това беше най-доброто решение, което някога съм взимал, защото отидох там, натрупах толкова много полезен опит и игрови минути. Това ми помогна да се движа напред в кариерата си.”

Калъм Хъдсън-Одой е само година по-млад от Маунт и в момента е част от първия тим на Челси, но възможностите му са ограничени предвид сериозната конкуренция по крилата. Макар мениджърът Маурицио Сари да хвали англичанина при всяка удобна възможност, успехът в Бундеслигата на други английски младоци като Джейдън Санчо и Рийс Нелсън може да натежи при взимането на решение.