Манчестър Сити е постигнал споразумение с Шалке за трансфера на уелския талант Раби Матондо. Сделката ще бъде на стойност 13 милиона евро, а с нея пореден британски талант ще продължи кариерата си в Бундеслигата, считайки, че там ще получи по-голям шанс и по-добро развитие.

Двата клуба трябва да обявят трансфера в следващите няколко дни като само остава да бъдат уточнени личните условия на футболиста и новия му отбор. Интересното е, че Шалке и Сити ще се срещнат на осминафиналите в Шампионска лига.

През ноември Матондо попадна в състава на Уелс за двубоя с Албания, след като грабна окото на Райън Гигс. Той е роден в Манчестър, но семейството се мести в Кардиф, където талантът прави първите си стъпки във футбола.

Интересът към Матондо беше огромен, след като стана ясно, че той няма да поднови договора си със Сити, изтичащ следващото лято. Борусия Мьонхенгладбах, РБ Лайпциг и Хофенхайм също проявиха интерес, но Шалке се оказа отборът, склонен да задоволи финансовите претенции на Сити.

В последния момент в борбата се намери и Милан, чийто спортен директор Леонардо също следи внимателно новата генерация от таланти на Острова.

Крилото е считан за един от най-бързите в Сити и то в сравнение с играчи като Рахийм Стърлинг и Лерой Сане. Именно Сане, който пък е продукт на школата на Шалке, е една от причините Матондо да не получава шанс за изява.

Той все още няма мач за първия отбор на Сити и ще продължи развитието си в Германия по примера на Джейдън Санчо, който вече е сред лидерите на Борусия Дортмунд. Калъм Хъдсън-Одой от Челси иска да направи същото като внесе официална молба за трансфер в Байерн.

Матондо бе привлечен в Сити от Кардиф на 16-годишна възраст, но сега "гражданите" отново ще гледат отстрани как техен талант се развива на друго място.