Раби Матондо официално премина в Шалке с трансфер от Манчестър Сити. 18-годишният талант подписа договор, който го обвързва с "кралскосините" до 2023-а.

Уелският национал е първото зимно попълнение на Шалке, където тепърва се очакват и евентуални трансфери на Джефру Брума и Никола Калинич.

Матондо е поредният голям британски талант, който напуска заради липса на шансове за изява. Той последва пътя на Джейдън Санчо, който напусна Сити и вече е сред звездите на Борусия Дортмунд. Калъм Хъдсън-Одой от Челси пък настоява за трансфер в Байерн.

Пеп Гуардиола засипа футболиста с похвали за бързината му, но все още не му е дал шанс за изява. "Знам колко е добър. Голям талант", каза испанецът наскоро.

Матондо взима номер 14, който бе освободен от Абдул Рахман Баба, който се завърна в Челси и бе отдаден на френския Реймс.

"Радостни сме, че през последните седмици успяхме да убедим Раби, без излишен шум, че трансфер при нас е правилното решение за него. Радваме се, че той се реши за перспективата, която му предлагаме в Шалке", сподели спортният директор на клуба Кристиан Хайдел.

"Ние сме впечатлени от потенциала му. Той е изключително бърз и технически добър. Не трябва обаче да забравяме, че още е много млад. Затова ще му дадем времето, от което се нуждае, за да се адаптира към Шалке и Бундеслигата.

По информация на "Kicker" Шалке ще плати 9 милиона евро. В договора има и клауза за обратно откупуване, която Сити може да активира срещу 50 милиона евро.

Самият Матондо също изрази щастие от сделката. "Още преди предложението знаех някои неща за Шалке 04. Тук важни стъпи в кариерите си са направили Месут Йозил, Иван Ракитич и Лерой Сане. Освен това имах много добри разговори с треньора, моите съотборници също ми казаха само добри неща. Освен това Бундеслигата е прекрасно първенство. Шалке 04 е правилното решение за моето футболни бъдеще и се радвам да бъда част от клуба и плановете му за бъдещето."