Футболната кампания приключи с много радост за някои и със сълзи за други. Световното първенство чука на вратата и докато всички погледи са вперени в случващото се по терените в Русия, клубовете работят неуморно по селекцията за следващия сезон.

Миналото лято Пари Сен Жермен счупи трансферния рекорд, привличайки Неймар за 222 милиона евро. Засега не се очаква сделка за по-голяма сума, но по традиция най-интересните договори се сключват към края на прозореца. И сега има интересни играчи около които вече се завихрят спекулации.

Без съмнение сред тях е Антоан Гризман. Французинът е сред големите таланти във футбола и е сред потенциалните кандидати за носител на „Златната топка“ след края на доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси в най-престижния индивидуален приз. Миналото лято той се бе договорил с Манчестър Юнайтед, но в крайна сметка остана верен на Атлетико (Мадрид), заради забраната за трансфери на тима, наложена от УЕФА, която не позволяваше осигуряването на негов заместник. Гризман спечели трофей с „дюшекчиите“, триумфирайки в Лига Европа и вече с чисто сърце може да направи следващата крачка. А тя по всичко личи ще бъде в посока „Камп Ноу“. В Каталуния 27-годишният французин ще може да играе с великолепните Меси, Суарес и Коутиньо и още повече да повиши класата си.

Друга „перла“ в атаката е Маури Икарди. 25-годишната звезда се разви в Интер и дори заслужи капитанската лента на отбора. Въпреки че стана голмайстор в Серия А с 29 попадения, изненадващо не попадна в състава на Аржентина за световното първенство. Твърде вероятно е Икарди да премине в тим с по-големи възможности. Твърди се, че играчът е в полезрението на Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед и Челси.

Предстои да разберем и дали сагата с Роберт Левандовски ще намери своето разрешение. Полякът достигна отлично ниво в Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен, но му липсва нещо голямо в Европа. Според някои информации Реал го иска за заместник на Карим Бензема, макар че президентът на „кралете“ Флорентино Перес категорично отрече този ход пред колегите си от Бавария Ули Хьонес и Карл-Хайнц Румениге.

Сред най-желаните вратари е Давид Де Хеа, но този път испанецът е категоричен, че остава в Манчестър Юнайтед, след като няколко пъти уж сигурното му преминаване в Реал се проваляше в последния момент. Не такава обаче е ситуацията с Ян Облак. Най-добрият страж в испанската Ла Лига през последния сезон е желан от Ливърпул и Арсенал, но цената му надвишава 80 милиона евро.

Легендарният Джанлуиджи Буфон също не е казал какво ще прави, след като сложи край на великото си приключение в Ювентус. Към него има съблазнителна оферта от Пари Сен Жермен, която може да го остави в най-високото ниво на футболната игра. Наследникът на Буфон в италианския национален тим Джанлуиджи Донарума е една на 19, но също е апетитна хапка за грандовете. А с оглед на кризата, в която продължава да се намира Милан, не е лишена от логика амбицията на вратаря и неговия агент Мино Райола да отиде в по-силен отбор.

Един от най-стабилните бранители в италианското „калчо“ е Калиду Кулибали. Той записа силен сезон в Наполи и дори вкара важен гол във вратата на Ювентус, но така и не можа да триумфира с титлата в Серия А. 26-годишният защитник желае да смени обстановката и най-вероятно изглежда да отиде във Висшата лига, където е желан от Манчестър Юнайтед и Челси. Фред от Шахтьор (Донецк) също е пред трансфер в родината на футбола, като цената му надхвърля 65 милиона евро.

Славните Фернандо Торес и Уейн Рууни изглежда ще опитат ново предизвикателство в САЩ след успешни кариери в европейските първенства. „Хлапето“ напусна любимия Атлетико, вдигайки купата в Лига Европа, а името му е в списъците за селекция на бившите клубове на Христо Стоичков - Ди Си Юнайтед и Чикаго Файър. Рууни, който се отдаде на почивка в къщата си в Барбадос, пък е близо до договор с тима от Вашингтон. Не е изключено към Мейджър лигата да поеме още един звезден таран – Карлос Тевес.

Някогашният реализатор на двата тима от Манчестър и Ювентус прекара известно време в Китай, където не показа запомнящи се игри, но напомпа значително банковата си сметка. След това се върна в родния Бока Хуниорс, а сега се очаква да продължи към САЩ.

Като най-голяма сензация би се приело смяна на работното място на Кристиано Роналдо. Изненадващо кавалерът на „Златната топка“ направи подобен намек веднага, след като вдигна трофея в Шампионска лига за трети пореден път и общо пети в кариерата си. Ако това се случи, то мястото на португалеца ще бъде заето от Неймар. В продължение на месеци се твърди, че бразилецът не се чувства щастлив във Франция и желае да премине в Мадрид, въпреки че стана суперзвезда в големия съперник Барселона.

Очертава се горещо лято не само заради Мондиала в Русия, но и с оглед на предстоящите сделки в спорт номер 1 в света.