Челси е изправен пред перспективата за първият голям изходящ трансфер в ерата на Тод Боули през лятото, след като полузащитникът Енцо Фернандес е изразил желание да си тръгне „Стамфорд Бридж“. FootballTransfers твърди, аржентинският национал е готов да напусне лондончани, след като пристигна от Бенфика за рекордните за клуба 121 милиона евро през януари миналата година.

До този момент Фернандес се отличи със смесени изяви за Челси, който заема едва 11-ата позиция в класирането на Висшата лига. По тази причина агентите на Енцо вече са започнали да проучват възможностите пред 23-годишния футболист, чиято пазарна стойност падна до 55 милиона евро.

Аржентинецът обаче не е единственият играч на „сините“, който може да си тръгне след края на сезона. The Athletic твърди, че въпросните футболисти са притеснени не само от непоследователното представяне, но и от честите промени в състава, невъзможността да направят поредица от мачове, в които да стабилизират собствените си изяви. Това кара някои от тях да се чувстват притиснати и „хванати в капан“ на „Стамфорд Бридж“, тъй като дългосрочното обвързване не им дава лесен път за изход при продължаващо негативно стечение на обстоятелствата.

Челси похарчи почти 200 милиона паунда само за подписите на Михайло Мудрик и Енцо Фернандес през януари 2023-а, като и двамата подписаха до 2031-а. както и летните придобивки - Николас Джаксън и Мойсес Кайседо, чийто трансфер от Брайтън за 115 милиона паунда счупи британския рекорд, поставен шест месеца по-рано с Фернандес. Девет други играчи са с контракти до 2030-а - Робърт Санчес, Джордже Петрович, Беноа Бадиашил, Мало Густо, Ромео Лавия, Лесли Угочукву, Коул Палмър, Нони Мадуеке и Дейвид Уошингтън. Цялостно харчовете надхвърлиха един милиард паунда дадени за нови попълнения.

Снимки: Gulliver/GettyImages
92 снимки

Въпреки това, част от тези основно млади играчи продължават да се представят доста под очакванията, а някои често седят на скамейката. Те обаче подписаха договори за по седем и осем годиним тъй като от Челси по този начин заобиколиха част от правилата за разсрочване на плащанията и амортизация. Впоследствие от Висшата лига затегнаха правилата и ограничиха амортизацията по договорите само до пет години въпреки по-дългите контракти.