Отборите от Висшата лига ще гласуват временна забрана за сделки под наем през януарския трансферен прозорец между клубове с един и същ собственик, пише Daily Mail. Решението трябва да бъде одобрено от 14 от 20-те клуба в първенството и се очаква да стане публично на 21 ноември. То ще означава, че Нюкасъл Юнайтед няма да може да привлече някои от звездните попълнения на някой от четирите тима от Саудитска Арабия, които са притежавани от същия фонд за чуждестранни инвестиции, който е собственост на държавата.

В последните дни усилено в пресата в Англия се спекулираше, че „свраките“ ще вземат именно под наем Рубен Невеш от Ал Хилал за наказания Сандро Тонали.

Това решение все пак означава, че и другите мултиклубни модели на собственост, каквито са „Сити Футбол Груп“ на Манчестър Сити, Арсенал, Астън Вила, Челси, Брайтън, Уест Хем Юнайтед, Нотингам Форест, Борнемут, Шефилд Юнайтед и Кристъл Палас няма да имат възможност да се възползват от такъв тип сделки. Очакваният нов миноритарен собственик в Манчестър Юнайтед сър Джим Ратклиф пък притежава водача в Лига 1 Ница и вече също започнаха спекулации за евентуални трансфери по тази ос още през зимата.

Английските медии смятат, че Нюкасъл като най-сериозно засегнатия от бъдещото решение тим, тъй като собствениците на „свраките“ притежават някои от най-големите тимове в Саудитска Арабия като Ал Насър, Ал Хилал, Ал Итихад и Ал Ахли, които успяха да привлекат някои големи имена от европейския футбол през лятото, но поне част от тях вероятно биха били склонни да се завърнат на Стария континент.

През лятото англичаните осъществиха сделка с Ал Ахли на стойност 20 милиона паунда за Ален Сен-Максимен, за която по-късно Еди Хау призна, че е дала възможност за осъществяване на привличането на Сандро Тонали.