Изпъпнителният директор на Аякс Един ван дер Сар е дал обещание на президента на Барселона Хосеп Мария Бартомеу, че холандският клуб ще приеме финалното решение на защитника Матайс Де Лихт относно бъдещето му и ще се съобрази с него.

Ван дер Сар е гарантирал на Бартомеу, че в Аякс ще се съобразят с решението на Де Лихт независимо от офертите, които постъпят за играча.

Ако от Барселона успеят да убедят 19-годишния защитник да премине на „Камп Ноу“, могат да бъдат спокойни, че от Аякс няма да му правят пречки.

Преговорите между Барселона и Аякс, както и между каталунския клуб и защитника бележат прогрес, но все още няма нищо подписано и е възможно да има изненади в последната минута.

Голямото предимство на Барселона е решимостта на Де Лихт да последва своя съотборник Френки де Йонг. Освен това 19-годишния футболист е впечатлен от проекта, който каталунците са му представили.

Аякс е готов да продаде футболиста на Барселона за сума, която е много по-ниска от предлаганите от други заинтересовани клубове, какъвто например е Ювентус. Причината за това решение на хората от Амстердам са добрите отношения и връзките между Аякс и Барселона в миналото.

Според сайта Transfermarkt цената на 19-годишния централен защитник е 70 милиона евро, а Аякс по-рано през март обяви, че ще го продаде най-малко за 100. Барселона предлагаше 60 милиона и футболисти като пакет в сделката за Де Лихт.

През този сезон младият Матайс има 43 мача и 4 гола във всички турнири с екипа на Аякс. От 2017-а година насам е записал 17 мача и е вкарал 1 гол за националния отбор на страната си.