Челси ще преустанови практиката за отдаването под наем на огромен брой играчи като част от обновената стратегия за развитие на „Стамфорд Бридж“, пише Evening Standard. Така ще бъде сложен край на практиката бившия собственик Роман Абрамович, която доведе до това клубът да бъде обвинен в злоупотреба с млади играчи относно наемите.

В пика си през 2019-а година Челси имаше 41 играчи под наем. Много от тях бяха изпращани за дълго без реална перспектива някога да играят за първия отбор на „сините“. Но според новата стратегия, ръководена от спортните директори Пол Уинстанли и Лорънс Стюарт, само играчи, които се считат за наистина перспективни, ще бъдат изпращани под наем в чужбина.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

Ако Челси смята, че даден играч не е достатъчно добър за програмата или не е в плановете на мениджъра, клубът ще се опита да го продаде. Този ход е отчасти отговор на новите разпоредби на ФИФА, които ще ограничат клубовете до изпращат до седем играчи под наем от следващия сезон. Лондончани привличат всеки сезон младежи, които смятат, че могат да постигнат успех на „Стамфорд Бридж“. Ако даден играч обаче не успее в Челси, то „сините“ се надяват, че всеки наем ще повиши стойността му, давайки на клуба шанс да спечели пари от него.

Челси иска да избегне ситуацията, която има с Тиемуе Бакайоко, когото привлече от Монако за 40 милиона паунда през 2017-а година. Той обаче почти не е играл през двете си години под наем в Милан. Вероятно лондонани ще бъдат принудени да изплатят голяма част от оставащата част от заплатата по договора му, който е за още една година, след като трансферната му стойност се срина. Баба Рахман е друг неуспешен пример. 28-годишният футболист кара седмия си наем, този път изпадналия от Чемпиъншип Рединг.

Gulliver/GettyImages
67 снимки

Прилагането на новата стратегия, като в първия отбор на Челси фигурират 31 играчи, а 21 са дадени под наем. Evening Standard пише, че „сините“ искат да се разделят с до 15 футболисти това, което се очертава да бъде много натоварено, тъй като почти новият мениджър Маурисио Почетино ще трябва да прави големи промени по състава.

От младите играчи на Челси - Дуйон Стърлинг, ще се присъедини към Рейнджърс, докато Ксавиер Симонс беше продаден на Хъл Сити. Очаква се ненужни футболисти като Маланг Сар, Итън Ампаду и Хенри Лорънс също да напуснат. Почетино също ще има думата си за бъдещето на Ромелу Лукаку и Калъм Хъдсън-Одой, след като бъде назначен.