Вратарят на Лестър Сити – и бивш кадър на Манчестър Сити – осъди шампиона на Англия за начина, по който се отнесе с дългогодишния си страж Джо Харт.

Бившият английски национал Харт бе собственост на Сити цели 12 години (от 2006-а до 2018-а), но след идването на Хосеп Гуардиола бе уведомен, че няма да се разчита на него. Той изкара сезон под наем в Торино, а после и още един в Уест Хем, за да се стигне до скорошното му преминаване в Бърнли.

Шмайхел, който така и не успя да се наложи в Сити, но впоследствие стана шампион на Англия с Лестър, счита, че „гражданите” са се отнесли „изключително жестоко” към някогашния си титуляр.

„Познавам Джо от доста време и считам, че към него се отнесоха изключително жестоко в много аспекти”, коментира Шмайхел. „Не говоря само за станалото в Манчестър Сити, където просто не му беше даден шанс да се покаже. Говоря за целия дебат в Англия, който намирам за доста затормозяващ на моменти.”

„Най-важното за Джо е да се прибере у дома при семейството си и да внесе малко нормалност в живота си. Две години на несигурност са тежки за когото и да била, а когато всички до един се съмняват в способностите ти, не става по-лесно.”

„Ако знам нещо за Джо, това е здравината на неговата психика, силата на неговото съзнание. Ако някой може да се завърне след всичко това, определено е той”, допълни Шмайхел.

31-годишният Джо Харт във вторник осъществи постоянен трансфер в Бърнли срещу 3,5 милиона евро. Другите двама вратари на клуба – Том Хийтън и Ник Поуп – са контузени, което дава чудесни предпоставки за Харт при старта на кариерата му на „Търф Моор”.