Френският шампион Пари Сен Жермен, за пореден път, се опитва убеди Килиан Мбапе ще да подпише ново удължаване на договора си с парижкия клуб, с което да го откаже от трансфер в Реал Мадрид следващото лято, пише L’Équipe.

Нападателят подписа нов контракт миналото лято за срок от две години с опцията за допълнителни 12 месеца, която може да бъде активирана от самия играч. Крайният срок за това изтече по-рано това лято, тъй като Мбапе информира ПСЖ писмено, че няма да подписва нов договор, но иска да изпълни последната година от настоящия си контракт.

Ръководството на ПСЖ не остана доволно от това решение и извади от състава 24-годишния играч, страхувайки се, че може да го изгубят без пари. Въпреки това, Мбапе беше върнат в отбора, след като даде уверения на клуба за бъдещето си. Тези уверения се отнасят до отказ от голям бонус на стойност от около 100 милиона евро. Сред въпросните бонуси е този за лоялност в размер на 60-80 милиона евро. По принцип на играча му се полагат тези пари, тъй като остана в клуба и през новия сезон. Той обаче официално се отказал от получаването на подобни плащания, което омилостивило ръководството достатъчно, за да позволи реинтеграцията му в тима.

Президентът на клуба - Насер Ал-Хелаифи, обаче все още има надежда, че Мбапе може да промени решението си още веднъж и ще остане на „Парк де Пренс“ и след края на кампанията. За тази цел парижани ще имат срок до 2 януари, когато френският национал ще може да преговаря свободно с всеки друг клуб за трансфер като свободен агент след края на сезона.

Според спортния всекидневник, няколко фактора сега са в полза на клуба. Те включват промяната в състава, най-вече напускането на Неймар (с когото отношенията на Мбапе се влошиха) и привличането на френските национали Люка Ернандес, Рандал Коло Муани и Усман Дембеле, което е зарадвало Мбапе. Освен това, след като Лионел Меси вече го няма, той вече е твърдо в центъра на проекта. Появата на брат му Итън като член на първия отбор, също може да бъде фактор в евентуалното му решението да остане.

Освен това, отношенията между Ал-Хелаифи и Мбапе се изгладиха след тежките нападки през лятото, когато президентът нарече Мбапе просто „капитанът на Франция“ в едно обръщение. Най-важното обаче е, че клубът вярва, че силна серия в Шампионската лига този сезон под ръководството на новия треньор Луис Енрике може да накара Мбапе да преразгледа позицията си.

L’Équipe допълва още, че и Ливърпул остава възможна дестинация за Килиан Мбапе следващото лято, въпреки че Реал Мадрид все още държи картите и официално чака Мбапе да покаже желанието си да напусне парижани и да подпише с тях.