Суперзвездата Лионел Меси ще напусне Пари Сен Жермен, когато договорът му изтече в края на настоящия сезон, гръмна The Mirror в неделя. Аржентинецът се присъедини към френския клуб като свободен агент с двугодишен договор през лятото на 2021-а година и докато той е на път да помогне на тима за спечели титлата в Лига 1 за втора поредна година, то короната в Шампионската лига си остава мираж.

Тъй като остават само два месеца от контракта на аржентинската суперзвезда, ПСЖ не бърза да удължава споразумението. Развитието идва, след като президентът на клуба Насер Ал-Хелаифи се стреми да превърне ПСЖ в по-финансово устойчив проект, с по-малко звездни имена и по-голям акцент върху младите френски таланти.

От Барселона пък се надяват да си върнат Меси това лято, като шефовете на каталунския клуб потвърдиха, че е установен контакт с обкръжението на играча относно евентуалното му завръщане на „Камп Ноу“. Меси и неговият лагер са наясно с този интерес, но все още няма официално предложение. Бъдещето на Меси обаче зависи основно от финансовото състояние на Барса. Клубът трябва да намали разходите си за заплати, а също така ще трябва и да продаде част от настоящите си играчи преди да регистрира евентуалните нови попълнения това лято. Испанският клуб възнамерява да подпише с няколко свободни агенти през лятото, пише още изданието.

Каталунците вече имат споразумение за прилвичането на испанския национал Иниго Мартинес, чийто договор в Атлетик Билбао ще изтече през юни, а в същото време Барса се надява да сключи сделка и с капитана на Манчестър Сити Илкай Гюндоган. Полузащитникът е щастлив на „Етихад“, но е готов да премине в настоящия лидер в Ла Лига това лято на фона на изтичащия му контракт.

БГНЕС
24 снимки

На „Камп Ноу“ възнамеряват да подпишат и с Меси, като се твърди, че той е готов да приеме сериозно намаление на заплатата си, за да улесни завръщането си. Каталунците обаче ще трябва да направят сериозни жертви, преди да регистрират нови договори поради строгия контрол на Ла Лига относно финансовия феърплей. За разлика от миналото лято, клубовете няма да могат да продават собствените си активи, от които средства да отиват директно към бюджетите им за трансфери. Това беше механизъм, който от Барса описаха като „финансови лостове“, които те използваха миналото лято, за да финансират големите трансфери на Роберт Левандовски, Жул Кунде и Рафиня.

Въпреки оптимистичната им публична позиция, неофициалната позиция на Барселона се смята, че в клуба ще обмислят оферти за който и да е играч от първия си отбор, но на правилната цена. Те са уверени, че спечелването на титлата в Ла Лига ще увеличи стойността на редица футболисти.

БГНЕС / BGNES
24 снимки

Рафиня, Ансу Фати и Феран Торес са сред най-вероятните напускащи. Отличният сезон на Андреас Кристенсен, една година след като се присъедини като свободен агент от Челси,  също може да бъде жертван. Остават и сериозните спекулации около Френки де Йонг и Гави, които са спрягани за трансфер съответно в Манчестър Юнайтед и Челси.

Що се отнася до Меси, сега ситуацията ще зависи от финансовото състояние на Барса и дали Ла Лига ще позволи на клуба да регистрира играчи. Тази несигурност означава, че оставането на аржентинеца в ПСЖ не трябва да се изключва напълно. Това обаче е решение между играча и клуба, което вероятно ще бъде взето едва, след като не останат други възможности. На масата световния шампион има и оферта от саудитския Ал Хилал. Желаниетон а Меси обаче е да остане в Европа поне още една година, в опит да спечери за последен път Шампионската лига. Тази му позиция оставя ПСЖ и Барселона като двете най-реалистични опции пред седемкратния носител на „Златната топка“.