Бъдещето на голмайсторът на Манчестър Сити – Ерлинг Халанд, е обвито в мистерия заради интересните клаузи в неговия договор. Преди време стана ясно, че той ще струва 200 милиона евро, ако напусне „гражданите“ през 2024-а и 175 милиона евро, ако напусне през 2025-а година.

Норвежецът успя да наложи мнението си и сложи две откупни клаузи в контракта си с Ман Сити. Това вече е изпипана от него формула, която вече използва успешно в Борусия Дортмунд и РБ Залцбург. Клаузите са свързани с постигането на спортни цели и сумите са високи, но в същото време достъпни за клубовете, които се интересуват от нападателя.

Gulliver/GettyImages
44 снимки

Добре съветван от самото начало от покойния вече Мино Райола, Халанд прибегна до тази формула, за да напусне Борусия Дортмунд миналото лято, за да се присъедини към Висшата лига, след като Манчестър Сити плати 100 милиона евро (70 милиона евро откупна клауза и 30 милиона евро комисионни). По същия начин той напусна и предишния си клуб РБ Залцбург, като Дортмунд плати 20 милиона евро чрез същата клауза.

Сега обаче сценарият е променен. Журналистът Ориол Доменек по Catalunya Radio съобщава, че ангажиментът на Халанд към Манчестър Сити е свързан с бъдещето на мениджъра Хосеп Гуардиола. Той уточнява, че откупната клауза на нападателя може да бъде променена, ако мениджърът на „гражданите“ поднови договора си.

Гуардиола стори точно това миналия ноември до юни 2025-а година, което означава, че клаузата на нападателя също е автоматично подновена и сега вече не е 175, а 200 милиона евро за 2025-а година.

Според RMC Sports, френският шампион Пари Сен Жермен е готов да плати именно около 200 милиона евро за норвежеца. Междувременно Реал Мадрид продължава да работи по трансфера на Килиан Мбапе, но също така не изпуска и Халанд от погледа си.