Изпълнителният директор на Барселона Матеу Алемани обяви, че на крилото Усман Дембеле няма да се разчита повече, след като отказва да подпише нов договор. По тази причина „каталунците“ се надяват да го разкарат още през този месец, защото през лятото така или иначе ще е свободен агент и ще опитат да спечелят пари от него през януари.

Дембеле, който се присъедини от Борусия Дортмунд през 2017 в договор на стойност 140 млн. евро, ще може да напусне със свободен трансфер, когато договорът му изтече през лятото. Барса отчаяно не искаше това да се случи и предвид дълговете от над 1 млрд. евро, могат поне да приберат известна трансферна сума за 24-годишния футболист, ако той бъде продаден през настоящия прозорец.

„С Усман и неговия агент започнахме разговори около юли, така че оттогава са минали малко повече от шест месеца. Говорихме, говорихме, говорихме. Барса направи различни предложения. Опитахме да намерим начин за това играчът да продължи с нас, но тези оферти бяха систематично отхвърляни от представителите му и днес, 20 януари, 11 дни преди края на последния му период от договора, изглежда очевидно за нас, че играчът не иска да продължи кариерата си в Барселона и не е отдаден на бъдещия проект на клуба. В този сценарий той и агентите му бяха информирани, че той трябва да напусне незабавно, защото искаме играчи, които са отдадени на този проект и следователно се надяваме, че ще има трансфер преди 31 януари“, каза Алемани.

Дембеле бе оставен извън състава на старши треньора на „блаугранас“ Шави Ернандес за мача с Атлетик Билбао в осминафиналите за Купата на Краля тази вечер.

„Спортното последствие от всичко това, както бе съгласувано от нашия треньор, е, че не искаме играчи, които не са посветени на проекта и не искат да бъдат в Барса. Клубът очевидно не е този, който трябва да решава това, а треньорът, и той го реши. Но той има цялата наша подкрепа и го разбираме перфектно. Това изглежда за нас абсолютно правилния подход“, добави футболният директор на Барса.

Шави заяви в сряда, че „няма да обмисля“ да остави Дембеле на скамейката до лятото.

„Жалко е. Той игра във всяка възможна минута откакто съм треньор“, сподели вчера наставникът на каталунците. Дембеле бе съпътстван от няколко контузии в последните години и цялостно може да бъде окачествен по-скоро като разочарование на „Камп Ноу“. Въпреки това от клуба искаха да го задържат поради загубата на ключови играчи за редуцирането на дълговете. Дембеле остава въпреки всичко един от най-талантливите играчи на „блаугранас“.