Вицешампионът на Висшата лига – Арсенал, официално се похвали, че е првилякъл звездата и юноша на Уест Хем – Деклан Райс. За английския национал „артилеристите“ платиха 105 милиона британски лири, което го прави най-скъпия трансфер в историята на клуба от Северен Лондон.

Той ще носи отново №41 в новия си клуб, а договорът му е валиден до 2028-а година с опция за продължаване.

A new chapter begins. pic.twitter.com/ha5Btd8I2h

— Arsenal (@Arsenal) July 15, 2023

По този начин сделката прехвърли платените 72 милиона паунда от отбора за Никола Пепе от Лил през 2019-а и е най-голямата трансферна сума, давана между два британски отбора. Все пак Райс остана малко зад рекордния трансфер в Англия, тъй като Челси плати 107 милиона паунда за халфа на Бенфика Енцо Фернандес през последната зима.

БГНЕС / BGNES
34 снимки

Английският национал пък премина през всички йерархии при „чуковете“ от школата до капитан на мъжкия отбор. Той изигра 245 мача за Уест Хем, след като дебютира през 2017-а, а в последния си мач вдигна трофея от Лига на конференциите, като това беше първата купа, спечелена от „чуковете“ от 43 години насам.

24-годишният футболист става третият нов по време на летния трансферен прозорец при „артилеристите“, които до този момент взеха Кай Хавертц от Челси и Юриен Тимбер от Аякс и са дали 208 милиона паунда за новите си футболисти.

100 милиона за Райс пък ще бъдат платени в рамките на две години, а петте милиона в добавка ще влизат в касата на Уест Хем, ако Арсенал се класира за групите на Шампионска лига и Райс играе в 60% от мачовете на отбора, воден от Микел Артета.