Йорг Шмадтке официално замени Джулиан Уърд като спортен директор в Ливърпул на старта на този месец и беше ясно, че германецът ще „води преговорите“, когато стане въпрос за потенциални входящи и изходящи сделки при „червените“. Според журналиста в The Athletic – Джеймс Пиърс, укрепването в средата на терена и в защитата продължават да са водещи приоритети пред мениджъра на мърсисайдци.

До този момент Ливърпул взе халфа на Брайтън Алексис Мак Алистър, но се очакват поне още двама полузащитници в хода на трансферния прозорец, а също така засилване на мощта в дефанзивен план, след като тази линия страдаше доста в хода на миналия сезон.

В средата на терена отборът беше напуснат от Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Наби Кейта, чиито договори изтекоха и така се лимитираха още повече опциите за средната третина. Съобщението за напускането след края на сезона на гореспоменатия Уърд дойде като голяма изненада за мнозина, свързани с „червените“.

От него се очакваше да продължи брилянтната работа и да надгради основите, поставени от неговия предшественик Майкъл Едуардс, заради когото на „Анфийлд“ заиграха Алисон Бекер, Върджил ван Дайк и Мохамед Салах, както и още славни имена от скорошната история на 19-кратния шампион на Англия.

Сега обаче е времето на Шмадтке да блесне, макар Клоп да има финалната дума дали клубът да преследва конкретен играч. Работата между двамата е така разпределена, че мениджърът бива уведомяван за потенциални футболисти, след което той решава дали неговият сънародник да продължи потенциални разговори за трансфер.