Холандският футболен журналист Марсел ван дер Краан потвърди, че полузащитникът Френки де Йонг е искал трансфер в Манчестър Сити преди той да подпише с Барселона.

Де Йонг ще премине официално през идното лято в испанския шампион, след като „блаугранас” се съгласи да заплати 74,5 млн. паунда за холандеца в сряда.

21-годишният футболист потвърди, че е имал разговори с Хосеп Гуардиола за преминаване на „Етихад”, което отприщи редица критики от наставника на Барса – Ернесто Валверде.

„Де Йонг имаше ясна цел от самото начало. Искаше да премине в Ман Сити, тъй като Гуардиола показа на играча, че вярва в него. Самият Де Йонг пък вярва, че той е най-добрият от всички треньори в света. Селекционерът на Холандия Роналд Куман го препоръча на Гуардиола, казвайки му: „Ако искаш чудесен халф, който ще ти помогне за тики-така и искаш да градиш бъдещето около него, то той е твоят човек”, сподели журналистът пред английска медия.

„Де Йонг направи среща с Гуардиола, но нещо се случи. Хубавото е, че Аякс му позволи през зимата да води преговори с треньори на другите отбори, включително и с наставника на ПСЖ Томас Тухел. Мога да ви кажа, че френският отбор даде оферта от 75 млн. евро за него, а играчът се съгласи. Въпреки това тази оферта не бе дадена в период, в който е възможно да се финализира сделката. Спортният директор на Аякс – Марк Овермарс, обаче знаеше, че ще изскочи още по-добро предложение от това, което предложи тима от Париж. И така стана – Барселона дойде в последния момент и подобри всички предложения с 15 милиона. Тогава Френки каза: „Окей, отивам в Барселона”, продължи холандският репортер.

Де Йонг дебютира за Аякс Амстердам преди две години, след като акостира от Вилем II през 2015-а година за 260 хиляди паунда. Оттогава досега той има 33 старта с екипа на холандския гранд. Халфът също така има пет мача за националния отбор на Холандия.