Мениджърът на Манчестър Юнайтед - Ерик тен Хаг, ще се сблъска със сериозен проблем през летния трансферен прозорец, тъй като клубът е в опасна финансова ситуация. Изминаха по-малко от девет месеца за нидерландеца начело на „червените дяволи“, но отборът започва да показва обещаващи признаци на подобрение. Юнайтед спечели всичките си шест мача след Световното първенство, запазвайки пет „сухи“ мрежи, което ги изкачи до четвъртата позиция във Висшата лига, а също така достигна и до полуфиналите на Карабао Къп.

Напредъкът на отбора е изграден отчасти на гърба на тези близо 250 милиона евро, които пръснаха миналото лято за Антони, Каземиро, Тайрел Маласия, Кристиан Ериксен и Лисандро Мартинес. Независимо от това, основният ремонт на отбора на Тен Хаг далеч не е завършен, като голяма работа е предвидена за след края на кампанията.

The ​​Telegraph обаче съобщава, че Юнайтед все още дължи около 345 милиона евро за трансферни суми и скоро ще трябва да спазва новите правила за финансова стабилност на УЕФА. За да имат някакъв шанс да изпълнят трансферните желания на Тен Хаг, клубът от „Олд Трафорд“ трябва задължително да се класира за Шампионската лига догодина.

Въпреки това всички средства за нови играчи през лятото ще трябва да бъдат финансирани отчасти от продажби. Капитанът Хари Магуайър, Аарън Уан-Бисака, Фред и Дони ван де Беек са сред футболистите, които се очаква да бъдат продадени с надеждата, че ще могат да съберат около 100 милиона паунда от тях, а тези пари след това да бъдат реинвестирани.

Изданието посочва, че Тен Хаг има два основни приоритета през лятото: нападател от световна класа и централен полузащитник. Списъкът с тарани включва Хари Кейн от Тотнъм, Бенямин Шешко от Ред Бул Залцбург, който обаче през лятото ще премине в РБ Лайпциг, и Виктор Осимен от Наполи, а този с полузащитници - Френки де Йонг от Барселона и Джуд Белингам от Борусия Дортмунд. Ако обаче „червените дяволи“ не съберат достатъчно средства, то Тен Хаг ще трябва да избира между това да вземе само нападател, или само халф.

Първоначално от Юнайтед не са планирали да похарчат толкова пари през миналото лято и това сега води до странични ефекти. Взимането под наем на нападателя на Бърнли Вут Вегхорст, като заместник на Кристиано Роналдо, е индикация за това каква е моментната ситуация в Юнайтед.

Gulliver/GettyImages
53 снимки

УЕФА се опитва да ограничи безразборните харчове, като принуждава клубовете да дават само 70 процента от общите си приходи за трансфери, заплати на играчи и треньори и такси за агенти до сезон 2025/2026. През тази кампания цифрата е 100 процента, но ще спадне до 90 процента през следващия сезон и 80 процента през 2024/2025.

Юнайтед също трябва да внимава с участието си в Европа, защото още една кампания без Шампионска лига може да бъде катастрофално. Въпреки че ще бъде по-трудно да се привлекат играчи от най-високо ниво, втори пореден сезон извън турнира също би довел до 30-процентно орязване на договора им с Adidas за 75 милиона паунда на година.

Клубът прогнозира приходи между 590 милиона 610 милиона паунда за този сезон, спрямо тези 583 милиона паунда през миналата кампания. Евентуално завръщане в Шампионската лига ще увеличи тази цифра значително и следователно ще увеличи бюджета на Тен Хаг.