Надеждите на Ливърпул да привлече суперзвездата на Барселона Гави отново се увеличиха, след като 18-годишният полузащитник беше изваден от отбора на Шави Ернандес. До този момент той беше играл във всички мачове за каталунците в Ла Лига с изключение на един, докато Барселона преследва първата си титла в първенството от 2019-а година.

Миналата седмица стана ясно, че Ливърпул проучва възможността да подпише с Гави, след като Барселона не успя да регистрира новия му професионален договор поради проблеми с тавана на заплатите. Тийнейджърът обвърза бъдещето си с каталунците още през месец септември миналата година с нов договор до 2026-а година, който включва огромна откупна клауза от 1 милиард евро.

Gulliver/GettyImages
69 снимки

Ла Лига обаче отказа да ратифицира сделката поради продължаващите финансови проблеми на клуба и Барселона работи около възможността да гарантира, че Гави ще бъде регистриран за следващия сезон. Но според Mundo Deportivo, испанският национал е бил изключен от състава на Барселона и за кампанията 2023/2024, след като клубът е надхвърлил ограниченията за заплати.

След като подписа новия си договор миналата година, Гави все още беше регистриран като играч на академията, но на „Камп Ноу“ имаха план да променят статута му на професионалист. Това обаче може да стане само по време на трансферен прозорец.

Барселона се опита да го направи през януари, но това не беше възможно, като Ла Лига заяви, че отборът е надвишил лимита си за заплати. Това означава, че Гави все още не е професионален играч и има клауза в новия му договор, която ще му позволи да напусне със свободен трансфер през лятото, ако все още не е регистриран като играч на първия отбор до 30 юни.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Това може да позволи на Ливърпул да подпише с испанския национал. Мениджърът Юрген Клоп иска да подсили отбора си през летния прозорец, а привличането на поне един нов халф ще бъде приоритет. Договорите на Наби Кейта, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Джеймс Милнър изтичат в края на сезона, докато Артур ще се завърне в Ювентус, когато изтече наемът му през лятото.

Гави се очертава като потенциална цел за „червените“ заедно с няколко други играчи, след които Джуд Белингам от Борусия Дортмунд. Сериозен интерес към англичанина обаче има още от Манчестър Сити и Реал Мадрид.