Шефът на Испанската футболна лига Хавиер Тебас увери, че лично ще пусне оплакване до УЕФА за нарушаване на финансовия феърплей, ако Пари Сен Жермен действително плати освобождаващата клауза по договора на Неймар с Барселона.

Барса планира да гушне парите и да натопи ПСЖ

Вчера се говореше, че жалбата ще дойде от самите каталунци, нищо че те биха прибрали 222 милиона евро от цялата операция. Очевидно обаче хората в местната футболна федерация следят случващото се също толкова отблизо.

„Ла Лига ще пусне това оплакване, защото цялата ситуация е проблем по отношение конкурентността на нашето първенство”, каза Тебас. „Днес това се случва на Барса, утре може да стане и с Реал Мадрид, а на Атлетико вече се случи.”

Дани Алвеш към Неймар: Бъди смел, светът е за смелите

По силата на наложения от УЕФА финансов феърплей нито един клуб няма право на загуби по-големи 30 милиона евро в рамките на 3-годишен цикъл. Предвид колосалната сума, която ПСЖ ще плати, а също така различните такси и данъците към предполагаемата космическа заплата на Неймар, подобна мисия изглежда невъзможна за изпълнение.

„Никой не вярва на данните, които ПСЖ подава. ПСЖ не може да има такива резултати, които говорят, че сумите по рекламните им права надвишават тези на Реал Мадрид и Барселона. Никой не вярва на това. Проведохме икономически изследвания и подобно нещо е невъзможно.”

Още 300 милиона в касичката на Неймар при подпис с ПСЖ

„Всичко това говори, че Катар налива средства и нарушава финансовия феърплей на УЕФА, както и нормите на Европейския съюз за икономическа конкуренция. По тази причина ние ще подадем оплакване”, допълни Тебас.

През 2014 година ПСЖ бе глобен с 60 милиона евро и трябваше да изтърпи също трансферни рестрикции именно заради нарушаване на финансовия феърплей.