Един от кандидатите за купувач на Манчестър Юнайтед - британският милиардер сър Джим Ратклиф се е опитал да придобие 50% от Барселона, изненадващо съобщава “Дейли Мейл”, цитирайки книга, която е посветена на бизнесмена.

Ратклиф е предприел този ход през 2021-а година, малко след като начело на каталунците застана Жоан Лапорта, като е предложил да вложи много сериозна сума, за да реновира “Камп Ноу” и да помогне финансово, но срещу нея е щял да придобие половината от испанския гранд.

“Те планираха да продадат телевизионните права на клуба. Ние им казахме: “Не го правете - ще вложим два или три милиарда, ще реновираме “Камп Ноу” и ще придобием 50% от собствеността на клуба, но ще подпишем договор, че никога няма да продаваме този дял. Нашият интерес беше чисто футболен, а не печалба. Смятам, че щеше да проработи. Водихме разговори, но в крайна сметка те не мислеха, че е възможно да идат при феновете с подобно предложение. Пътят, по който вървят, е катастрофален. Вместо това продадоха телевизионните права и тези за мърчандайз за следващите 25 години на американски хедж фондове, а сега имат една сума, която могат да прахосват,” заявявя Ратклиф в книгата посветена на себе си.

Барселона отказа тази оферта, а малко по-късно се раздели с голяма част от телевизионните си права, както и други компании, които се грижеха за бизнеса на гранда. Каталунците продължават да са в затруднено финансово състояние и през това лято трябваше да намалят заплатите в клуба с около 200 милиона евро. Именно поради тази причина не успяха да осъществят завръщането на Лионел Меси, а от вчера бе спряна и клубната телевизия.