Президентът на Барселона Жоан Лапорта е постигнал споразумение със суперагента Мино Райола за трансфера на Ерлинг Халанд през лятото на 2022 година, твърдят „Deportes Cuatro“ и „AS“. Сделката обаче ще зависи от това дали „каталунците“ ще успеят да се организират финансово навреме и да намерят средства за подобна грандиозна сделка.

В Испания обаче са убедени, че най-важният елемент е договорен – Лапорта е убедил Райола и Халанд, че Барселона е правилният избор за нападателя.

Хааланд, който в момента е голямата звезда на Борусия Дортмунд, е решен да бъде безспорен лидер на всеки проект, към който се присъедини, и това е нещо, което Барселона може да му предложи.

Реал Мадрид, който се счита за основен съперник на „каталунците“ за подписа на норвежеца, може и да не успее да му предостави такава възможност. Карим Бензема и Винисиус са в чудесна форма от началото на сезона, докато Килиан Мбапе се очаква да се присъедини Реал като свободен агент през лятото от Пари Сен Жермен. Смята се, че Райола е признал, че Халанд не иска да споделя съблекалнята на „белите“ със световния шампион.

Така остава единствено от Барса да успеят да извадят около 100 милиона евро за извършването на трансфера, като в тази сума се включват трансферната сума и всички комисионни към агента на играча – Мино Райола.  Предположенията са, че Халанд ще подпише тригодишен договор с възможност за още две в зависимост от изпълнението на целите и намерението на двете страни. Норвежкият стрелец се очаква да печели и по около 30 милиона евро бруто на година.

За да го вземе обаче, Барселона ще трябва да се раздели и с някои от играчите в настоящия състав. Почти сигурно ненужните Самюел Умтити и Филипе Коутиньо ще бъдат продавани, но такава съдба може да споходи и някои от звездите на отбора, сред които Френки де Йонг, Мемфис Депай, Клеман Лангле, Марк-Андре тер Стеген, Сержиньо Дест и Усман Дембеле.

Изданието отива още по-далеч, като пише, че от „Камп Ноу“ може да се наложи да продадат и някоя от младите си надежди като Педри, Нико Гонсалес или Гави, за да съберат нужните средства за привличането на Халанд.