Родриго Ернандес заслужава да бъде смятан в момента за един от най-добрите играчи в световния футбол. Въпреки че няма „маркетинговата известност“ на неговия съотборник в Манчестър Сити - Ерлинг Халанд, нито на новодошлия в Реал Мадрид Килиан Мбапе или на някои от останалите световни звезди, той показа, че е може би наистина е играч №1 в момента и може да се похвали с постижение, което изглежда невъзможно.

В последните 80 мача, които е изиграл, той е загубил само един. Мениджърът на „гражданите“ - Хосе Гуардиола винаги е говорил със суперлативи за своя испански сънародник и всеки отбор на планетата би се радвал да може да разчита на бившия играч на Атлетико Мадрид и Виляреал в своите редици.  През миналата кампания той вкара девет гола и даде 14 асистенции, като беше стожера в центъра на терена за английския шампион. Това са невероятни цифри и затова мнозина го посочиха като един от фаворитите за „Златната топка“, особено след като спечели Европейското първенство с Испания и беше избран за Играч №1 на турнира.

Сега El Nacional пише, че той е готов сериозно да обмисли идеята да напусне Висшата лига, след като е спечелил всички възможни трофеи с Манчестър Сити, за да започне ново приключение в кариерата си. Но не става дума за това лято, а за следващото, като е напълно възможно да съвпадне с напускането и на мениджъра Гуардиола, който има договор до края на идния сезон.

Това би било огромна възможност, от която много отбори искат да се възползват, а сред тях се очаква непременно да бъде и Реал Мадрид. Президентът Флорентино Перес много харесва качествата на Родри и вярва, че той ще помогне на Федерико Валверде и Джуд Белингам да покажат най-добрата си версия. Едуардо Камавинга и Орелиен Чуамени винаги са се справяли, когато е трябвало да играят на тази позиция, но те не са звезди от калибъра на испанеца.