Кристиано Роналдо си тръгна от Мадрид, както намекна много ясно след финала на Шампионската лига в Киев. Въпреки това, той го направи, като ухапа езика си, без да разкрива причината, която го накара да иска да напусне. Португалецът е обвиняван, че не даде обяснение и просто напусна с кратко изявление. Но това бе едно от условията, наложени му от Реал Мадрид – да приеме, че трансферът е по негово искане и няма да каже нито една лоша дума по адрес на президента Флорентино Перес. Затова той предпочете да запази спокойствие и да напусне Мадрид. Роналдо щеше да бъде в много по-комфорна позиция, ако наистина бе посочил причините да напусне и кой смята за виновен за заминаването си към Торино – Флорентино Перес.

Връзката между футболиста и президента никога не бе добра, но с течение на времето се влоши. Кристиано Роналдо бе привлечен на „Сантиаго Бернабеу“ от предишния президент на клуба Рамон Калдерон през 2008 година, а Флорентино Перес бе ограничен до това да изпълни вече подписания договор през 2009 година. Перес още в самото начало се опита да намали трансферната цена по сделката с Манчестър Юнайтед, защото смяташе, че 96 милиона евро е много голяма сума. Неговият галактически трансфер през този сезон бе Кака. Кристиано бе смятан като наложен от предишния режим и така се чувства Кристиано през деветте години, когато бе в клуба. Но отношенията между играча и президента се влошиха повече в последно време, особено след финала на Шампионска лига в Кардиф. В този ден Кристиано Роналдо допринесе за спечелването на 12-тия трофей от Шампионска лига в историята на испанския гранд и в пълна еуфория получи обещанието на Флорентино Перес за подобряването на финансовите условия по договора му. Малко след това Роналдо попадна в съдеб процес за предполагаема измама в размер на 14,7 милиона евро. Клубът намери като извинение този факт и никога не подобри условията по контракта на португалеца, което го накара да се чувства измамен от президента на Реал Мадрид.

Ситуацията стана още по-критична на 7 декември 2017 година. Минути, след като Кристиано спечели за пети път „Златната топка“, Флорентино Перес изпрати първите сигнали в желанието си да привлече Неймар. Впоследствие стана известно, че отношенията между Роналдо и Флорентино Перес са изключително влошени, а шефът на Реал Мадрид е готов да вземе Неймар, който да бъде новата голяма звезда на „Сантиаго Бернабеу“. Няколко дни по-късно генералният директор на Реал Мадрид бе информиран лично от Роналдо за желанието на португалеца да напусне отбора. Това се случи на срещата им в катарската столица Доха. Португалският футболист се договори с испанския клуб и освобождаващата му клауза от 1 милиард евро бе намалена на 100 милиона евро. 

Този жест бе приет от Кристиано като окончателно потвърждение за липсата на привързаност от страна на Флорентино Перес. Така че, дори без възможни купувачи на хоризонта през януари, Кристиано бе наясно, че времето му в Реал Мадрид ще приключи в края на сезона. Португалският футболист е информирал Зинедин Зидан, преди французинът също да реши да напусне „белия балет“. Само няколко секунди след края на сезона, на тревата на стадиона в Киев, Кристиано се прости с всички: „Беше ми много приятно да играя за Реал Мадрид“. В тържествата по повод спечеления за 13-ти път трофей на Шампионска лига Кристиано вече не скри гнева си към президента на клуба и публично демонстрира своето отношение към него, дори с грима показа презрението си към Перес. На првъ поглед изглеждаше, че Кристиано има намерение да каже, че всичко ще свърши с решаването на проблема за увеличаването на заплатата му, но в края на крайщата той ясно демонстрира своите намерения с подхода си към ситуацията, в която се намираше.

Първият път, когато Кристиано загатна, че може да напусне Реал Мадрид бе през 2012 година. Той отбеляза два гола срещу Гранада, но обяви, че е тъжен. Преди това бе посетил кабинета на Флорентино Перес, който го бе заплашил, че ако си тръгне, с парите от неговата продажба, Реал Мадрид ще привлече Лионел Меси. Освен това той се чувстваше безпомощен на галавечерите на УЕФА. Флорентино Перес не придружаваше Роналдо, когато португалецът не печелеше „Златната топка“, за разлика от президента на Барселона Сандро Росей, който винаги бе до Лионел Меси. През 2018 година различията вече бяха непреодолими и нямаше никаква съпричастност между тях.

Ману Сайнс, “AS”