Новото попълнение на Пари Сен Жермен Неймар разпространи емоционално съобщение, след като официално бе обявен като играч на френския гранд. Бразилецът обясни, че е взел решение да напусне Барселона, в търсене на нови предизвикателства. Нападателят благодари на каталунците за прекрасните изживявания в последните години.

Парижани платиха за Неймар рекордните на 222 милиона евро. На толкова се равняваше освобождаващата клауза на бившия играч на Сантос. Това е и най-грандиозният трансфер във футболната история до момента.

ПСЖ рискува глоба от порядъка на 30-40 млн. евро

„Животът на спортиста се ръководи от предизвикателствата. Някои идват така, а други са плод на решенията ни. Барселона бе повече от предизвикателство. Играх с онези нападатели, които ги има във видео игрите. Дойдох в Каталуня на 21 години. Помня първите си дни в клуба, споделяйки съблекалнята с идолите си като Меси, Валдес, Шави, Иниеста, Пуйол, Бускетс и други, и очаквайки да играя в отбора, който е „повече от един клуб“. Барселона олицетворява Каталуня. Имах честта да играя с Лео Меси, който е най-добрият футболист в света и едва ли ще видя друг като него. Той се превърна в мой съотборник и приятел. Беше чест да играя с теб, Лео“, написа Неймар и продължи:

„Заедно с Меси и Луис Суарес водехме атаката на Барса и това трио ще остане в историята. Спечелих всичко, което един спортист може да завоюва. Изживях незабравими моменти. Живях в удивителен град. Обичам Барселона и Каталуня. Но един спортист (АЗ) се нуждае от предизвикателства. За втори път в живота си се противопоставих на баща ми. Татко, разбирам твоята позиция, но аз взех своето решение и те моля да ме подкрепиш, както винаги си го правил“.

Барселона дава случая "Неймар" на УЕФА

„Барселона и Каталуня ще останат завинаги в сърцето ми, но се нуждая от нови предизвикателства. Приех предложението на ПСЖ, за да търся нови завоевания и за да помогна на клуба да постигне успехите, за които феновете му мечтаят. Представиха ми своя план и аз се чувствам готов за това предизвикателство. Благодаря на феновете на Барса за цялата любов, благодаря и на всичките си колеги, от които научих много. Със сърцето си усетих, че е дошъл моментът да си тръгна. ПСЖ ще е моят дом в следващите години и ще работя, за да си спечеля доверие и уважение. Феновете, моите приятели, всички професионалисти, които са около мен, семейството ми, което страда много с проблемите около мен напоследък, всички те заслужават спокойствие. Това бе трудно решение, но взето от позицията на зрелостта на моите 25 години“, продължи Неймар и обяви за финал: „Барселона, благодаря ти за всичко. ПСЖ, идвам! Бог да ни благослови и да ни пази“.