Полузащитникът на Аякс Френки де Йонг уточни личните си условия с Барселона, но двата клуба все още не са постигнали споразумение за трансфера на 21-годишния футболист.

Ръководството на каталунския клуб трябва да вземе решение дали ще купи холандския футболист през това лято или ще насочи своите усилия към неговото привличане през следващата година.

Барселона следи от дълго време развитието на Де Йонг. Футболистът допада на каталунците, защото профилът му се вписва към отбора на Ернесто Валверде. Въпреки младостта му и известните страхове от твърденията за физическата му слабост, от спортно-техническия щаб на Барселона са убедени, че той може да се превърне в основен играч за бъдещето на тима. Футболист, който Барселона не може да си позволи да изпусне.

Основният проблем за финализирането на трансфера е Аякс. От холандския клуб не искат да продават Де Йонг, защото са убедени, че цената на играча ще се повиши през този сезон. Шефовете на Аякс не искат да водят преговори с Барселона, но в същото време каталунците вече имат предварителна договорка с халфа и могат да активират неговата освобождаваща клауза. Единственият въпрос на този етап изглежда е дали от Аякс ще приемат да продадат играча през това лято или Барселона ще трябва да изчака до следващата година, което ще улесни преговорите с холандския гранд. 

Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде харесва много качествата на Де Йонг. Основен приоритет за наставника на каталунците е привличането на двама полузащитници, защото отборът вече се раздели с Андрес Иниеста, а по всичко изглежда, че и Андре Гомеш ще напусне „Камп Ноу“.

Де Йонг очаква окончателното решение на Барселона. Той е готов да приеме предизвикателството и да премине на „Камп Ноу“ още това лято, а също така е спокоен да изчака и до следващата година. Той има и други предложения, но иска да облече екипа на Барселона и е обявил категоричното си намерение пред шефовете на Аякс. В случай на продажба той ще приеме само подпис с Барселона. Това ще даде силна позиция на каталунците в преговорите с холандския гранд.