Трансферът на Неймар от Барселона в Пари Сен Жермен вече изглежда въпрос само на часове, а дори може би и на минути. Сделка, която със сигурност ще размести много пластове. От чисто финансово естество трансферът на бразилеца на „Парк де Пренс” за умопомрачителните 222 милиона евро е нещо взривоопасно не само за света на футбола. Неймар не само става най-скъпият трансфер, но сделката между Барселона и ПСЖ променя играта. Този трансфер дава ясно да се разбере, че харченето на милиони няма да спре, или поне такива са изгледите. Финансовият феърплей въведен от УЕФА е разбит на пух и прах и на всичко отгоре от отбор, който само до преди месеци бе наказан и поставен под мониторинг. Балонът продължава да се надува с китайските, арабските и руските милиарди, а спукването му ще има болезнен ефект не само за играта. Световната финансова криза не бе толкова далече в миналото, за да не си спомним какво се случи с един друг надут балон, когато той се спука.

Всички мнения се обединяват около тезата, че Неймар напуска Барселона, за да избяга от сянката на Лионел Меси. Бразилецът се превърна в един от невероятното трио – МСН, но пикът му бе третото място на стълбичката за „Златната топка”. Той така и не успя да надгради през изминалия сезон, дори да задържи нивото. Миналата кампания бе изключително семпла за Неймар, въпреки че не бе съпътствана от тежки контузии. Именно това постави основите на съмненията върху бразилеца и неговото бъдеще на „Камп Ноу”. Неймар взе решение да потърси късмета и славата на друго място, далече от сянката на великия Меси, за което не трябва да бъде съден. Бразилецът не трябва да бъде обвиняван и за това, че е изкушен от парите, та кой не е, още повече, когато става дума за суми от такъв порядък – 60 милиона на сезон или 300 милиона на година и то без допълнителни бонуси. В тази сума не се включват и парите, които Неймар получава от компаниите, на които той е рекламно лице, а те не са никак малко.

Голямото предизвикателство пред Неймар в момента става още по-сериозно, защото той вече е длъжен да избухне и да се качи на върха, да се нареди до Меси и Роналдо, и то още в следващите 11 месеца, в които предстои сезонът в Шампионската лига и Световното първенство в Русия. Защото иначе за Неймар ще се говори в друго наклонение. Няма никакво съмнение, че Неймар ще доминира и тероризира всеки, който му се изправи на пътя във Франция. Всичко друго ще бъде огромна изненада и равняващо се на провал. Пред бразилеца следващото предизвикателство е големият световен връх и излизането от сянката на Меси. Пари Сен Жермен му осигурява отлична основа. Проектът на катарските собственици е изключително амбициозен и достига нови върхове именно с трансфера на Неймар. Бразилецът ще трябва да изгради отбора около себе си, тъй като той ще бъде във водещата роля. И това не изглежда никак трудно на пръв поглед, като се има предвид, че в състава от Париж са събрани доста негови сънародници – Тиаго Силва, Маркиньос, Даниел Алвеш, Лукас Моура, а дори и Тиаго Мота. Към тях, ако добавим талантливите Юлиан Дракслер, Адриен Рабио и Марко Верати, както и нападателят Кавани, то ПСЖ дава много сериозна заявка за голямата цел, която без никакво съмнение е спечелването на Шампионската лига. С тези играчи и с новата перла – Неймар няма как да бъде нещо различно.      

25-годишният футболист взе решение да напусне Барселона в опит да избяга от сянката на Лионел Меси и само времето ще покаже дали е бил прав. Със сигурност Неймар избра един път, който няма да се хареса на много хора. Той загуби част от блясъка си, а ще видим какво ще спечели. Трансферът в Пари Сен Жермен е интересен ход от гледна точка на това, че парижани, поне за момента не са от топ елита на европейския футбол. Освен това конкуренцията в Лига 1 не е толкова сериозна, както във Висшата лига или Примера дивисион. ПСЖ не е и Байерн Мюнхен.

Неймар загуби възможността да се превърне в легенда на Барселона, да се нареди до величия като Ромарио, Ривалдо и Роналдиньо.

Барселона си позволи да изпусне един от най-добрите футболисти в света. Най-малко заради скандалите около Неймар през последните години, които навредиха толкова много на реномето на Барселона изглеждаше, че каталунците трябваше да се хвърлят малко по-здраво, за да задържат бразилеца на „Камп Ноу”. Все пак Неймар струваше много на клуба. С напускането на 25-годишния футболист каталунците губят една от трите си големи звезди. Бразилецът напуска в момент, в който в Барселона дойде нов треньор – Ернесто Валверде. Барселона е на ред да изиграе своите ходове на трансферния пазар с тези 222 милиона евро от продажбата на Неймар. За каталунците продажбата на бразилеца може да се окаже много ползотворен ход, ако получените средства успеят да доведат на „Камп Ноу” играчи като Филипе Коутиньо, Усман Дембеле, Саул Нигес или Марко Верати. Загубата за Барселона за момента изглежда много сериозна, а ходовете на трансферния пазар ще покажат дали каталунците ще намерят точните попълнения. При всички положения, напускането на Неймар означава, че Барселона губи не само един от лидерите си, но и една от най-големите перли в световния футбол. Намирането на негов заместник ще бъде изключително трудно и може да означава провал на сезона за каталунците.

Неймар

източник: twitter

От друга страна трансферният удар за Пари Сен Жермен е страхотен ход, който затвърждава впечатлението, че парижани са готови на всичко в преследването на своята цел – Шампионската лига. Катарските милиони не са пресъхнали, а продължават да налагат ПСЖ като една от най-активните марки на световния футболен пазар през последните години. В Париж са наясно, че за да стигнат до върха, трябва да действат и то с огромен замах.

Неймар направи крачка в опит да излезе от сянката, но върхът е все още далеч, дали ще го покори?