Бележитият италиански вратар Джанлуиджи Буфон хвърли малко повече светлина върху причините, които го тласнаха да приключи авантюрата си в Пари Сен Жермен след само един сезон. Легендата на италианския футбол беше категоричен, че търси нови емоции и е имал достатъчно време да помисли върху бъдещето си във френския шампион.

След 17 сезона в Ювентус през лятото на миналата година ветеранът обяви, че ще потърси ново приключение и скоро след това светът научи за договорката между него и ПСЖ. Там за първи път от доста време 41-годишният страж се оказа в ролята на втори вратар и това изигра роля при решението му.

„Онзи ден прочетох една реплика, която много ми хареса. Франческо Гуидолин беше запитан дали би бил щастлив от завръщане във Верона, а той отвърна: „Емоциите са това, което търся.” Да ви кажа истината, аз също търся емоции”, заяви Буфон.

„ПСЖ преди пет месеца ми казаха, че в края на сезона вече ще имам ролята на втори вратар. От януари досега имах достатъчно време да мисля по този въпрос и стигнах до извода, че отва не е за мен. Затова се отказах от много пари и опцията да продължа така още сезон.”

„Тяхното искане беше напълно легитимно, разбираемо и офертата беше вълнуваща. Въпреки това на 41 години имам тази почти физиологична нужда от усещания. Емоциите внасят енергия, мечти, чувство за принадлежност към нещо важно.  Това беше и избор, който нямаше да бъде в никакъв конфликт с моето минало в Ювентус.”

„Сега се намирам в същото положение като миналото лято – в невероятна кондиция и спокоен, в състояние на абсолютен покой, а всички врати пред мен са отворени. Всичко може да приключи след 12 месеца или 15 дни.”

„Получих хубави предложения, но ми липсва този тласък, за който се оглеждам. В такъв случай мога да си дам година само за мен. Една година, в която да се уча. Бих искал да посещавам треньорски курсове, може би ще уча за спортен директор или дори в бизнес училище. Бих искал да подобря английския си език. Искам да натрупам уменията, от които имам нужда, за да държа всичките си опции отворени за в бъдеще.”

„Искам да бъда ясен: преживяването в Париж беше изключително по всеки възможен начин. Имаше само един недостатък: то ми костваше време далеч от моите съпруга и деца, но сега ще наваксам”, допълни Буфон.