Ръководствата на Барселона и Палмейрас постигнаха споразумение за трансфера на Йери Мина. 23-годишният футболист преминава на „Камп Ноу“ срещу сумата от 12,3 милиона евро. Бразилският клуб ще получи 10 милиона евро от тази сума. Това превърна Мина най-скъпият защитник в историята на бразилския футбол.

Мина има 49 мача с екипа на Палмейрас, като е отбелязал 9 гола и стана шампион с отбора през 2016 година.

Барселона ще плати 11,8 милиона евро за 100% от правата на колумбийския национал и още 590 хиляди евро по солидарния механизъм.

Парите от солидарния механизъм ще бъдат разделени между Депортиво Пасто, Санта Фе и Палейрас.

Йери Мина вече замина за Барселона с полет от Сао Пауло и се очаква да пристигне по обяд на летище „Ел Прат“. Той почти сигурно ще присъства на трибуните на „Камп Ноу“ на осминафиналния мач за Купата на Краля между Барселона и Селта Виго, който е тази вечер.

Договорът на 23-годишния футболист с Барселона ще бъде до лятото на 2023 година. Освобождаващата клауза в неговия договор ще бъде на стойност 100 милиона евро.

Мина се очаква утре да премине медицинските прегледи и да финализира трансфера си в Барселона.

Официалното представяне на колумбийския футболист на „Камп Ноу“ ще се състои в петък.

Йери Фернандо Мина Гонсалес, както е пълното име на футболиста, е висок 195 сантиметра. Той статира кариерата си в Депортиво Пасто, но играе само като юноша и аматьор, след което през 2014-а година се мести в Санта Фе. Към момента е записал 9 мача и е вкарал 3 гола с националната фланелка на Колумбия. Интересното е, че като юноша не е правил впечатление и никога не е викан в юношеските национални отбори. Едва през 2016-а година го викат в младежкия национален отбор до 23 години за участие в олимпийските футболни квалификации.