Играта за подписа на Матайс Де Лихт достига своя финален етап. Ако преди няколко седмици в офисите на Барселона царуваше оптимизъм относно сделката, сега усещанията са малко по-тревожни. Операцията е усложнена от новините финансови условия и клубът знае, че трябва да направи крачка напред, за да си осигури стратегическия трансфер. Де Лихт продължава да има Барселона като приоритетна опция пред себе си, но неговата среда разбира, че цената на играча се е повишила, така че сценарият се е променил. Следващите няколко седмици ще бъдат решаващи.

Барселона напредна в преговорите за Де Лихт през февруари и март. Имаше непрекъснати контакти с холандския футболист и неговия клуб.

Влиянието на Де Йонг, който е негов приятел и съотборник също бе силно върху избора на Де Лихт. Преговорите бяха много напреднали.

Де Лихт винаги е бил наясно, че не иска да коментира бъдещето си на този етап от сезона и целите на Аякс са приоритетни, така че преговорите бяха забавени.

В този период Де Лихт имаше много решаваща роля за Аякс и цената на играча се повиши, а условията вече не са същите. 

Преговорите между Барселона, Де Лихт и Аякс не са провалени, но сега има повече усложнения, тъй като има отбори които дебнат за подписа на играча и са готови да наддават за него. Каталунците се опитаха да повторят трансферната операция на Де Лихт с това, което направиха с Де Йонг и дори се надяваха, че ще вземат защитника за по-ниска сума, но това вече няма как да се случи и клубът е време да направи следващата крачка.

В момента, Байерн, ПСЖ и Ювентус, които изглеждаха напълно примирени да загубят едно от най-големите бижута на европейския футбол, се върнаха в битката за неговия подпис. Някои от тези предложения днес, ще бъдат далече над пазарната цена.

Очевидно футболистът и неговото обкръжение са решили да изчакат, защото изминалото време е благоприятно за техните интереси, а от Барселона са наясно, че ако искат да подпишат с холандския национал, трябва да направят следващата стъпка.

През януари, когато Барселона усети, че може да загуби битката за Де Йонг, президентът Хосеп Мария Бартомеу направи ключово движение и осигури подписа на халфа. Сега, се очаква ново действие от страна на президента на Барселона.

Де Лихт е кандидат номер едно в списъка на желаните от Барселона играчи през летния трансферен прозорец. Каталунците ще се опитат да си осигурят първо подписа на холандския национал и едва след това ще се концентрират върху намирането на конкурент на Луис Суарес в атаката на отбора за следващия сезон.

Инвестицията за новия нападател може да варира значително в зависимост от успеха на последната офанзива за Де Лихт.

В Барселона запазват своя оптимизъм, въпреки че трябва да положат финални усилия относно сделката с Аякс за Де Лихт, а преговорите няма да спират.

Де Лихт е развълнуван от възможността да играе в Барселона заедно с Де Йонг и Лео Меси. Той обича града и знае, че може да развие своята кариера и да спечели много титли. Също така е вярно, че има отбори, които са готови да предложат значително по-добри финансови условия на защитника, който е един от най-големите таланти в съвременния футбол. Финалното решение предстои да бъде взето.