С привличането на Филипе Коутиньо от Ливърпул за сумата от 120 милиона евро плюс 40 милиона евро бонуси, Барселона похарчи 312,5 милиона евро за нови попълнения през сезон 2017/18. По този начин каталунците се превърнаха в отбора инвестирал най-много финансови средства за нови играчи в рамките на един сезон.

Барселона плати 120 милиона за Коутиньо, 105 милиона за Дембеле, 40 милиона за Паулиньо, 30,5 милиона за Семедо, 12 милиона за Деулофеу и 5 милиона за Марлон.

Със сумата от 312,5 милиона евро Барселона подобри рекорда на Реал Мадрид от сезон 2009/10, който похарчи 257,4 милиона евро за нови попълнения. През този сезон „белия балет“ привлече Кристиано Роналдо и Кака.

Пари Сен Жермен щеше да бъде без никакви съмнения лидер в тази своеобразна класация, ако бе осъществил трансфера на Килиан Мбапе още през миналото лято. Той обаче играе като преостъпен от Монако на „Парк де Пренс“ през настоящия сезон, за да може парижани да спазят правилата за финансов феърплей въведени от УЕФА. ПСЖ ще брои 150 милиона евро на Монако за Мбапе през следващото лято, когато вече ще си осигури за постоянно услугите на 19-годишния футболист. Така официалната статистика показва, че френският клуб е пръснал 238 милиона евро за нови попълнения през сезон 2017/18.

Манчестър Сити се намира на трето място по похарчени пари за нови играчи в рамките на един сезон – 2017/18. През миналото лято „гражданите“ вложиха 249,3 милиона евро за нови играчи.

Класацията може да претърпи промени до края на януарския трансферен прозорец, тъй като се очаква клубовете да продължат да бъдат много активни. Футболисти са спрягани за трансфер, както в Манчестър Сити, така и в Пари Сен Жермен, а Барселона се очаква да финализира сделката с Палмейрас за Йери Мина. 

Барселона