Ръководството на Барселона е използвало Лионел Меси като един от козовете си, за да убеди Френки де Йонг да премине на „Камп Ноу“ и да предпочете офертата на каталунците пред тази на ПСЖ или на Манчестър Сити.

В четвъртък президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу, генералният директор Пеп Сегура, спортният директор Ерик Абидал и неговият асистент Карлес Планес проведоха среща, както с Де Йонг, така и с неговия агент Али Дурсун.

Представителите на Барселона са показали уникалността на клуба в опит да убедят Де Йонг да избере каталунците.

От Барселона са искали да покажат, че са клуб с традиция и философия.

Каталунците са акцентирали на това, че треньорите могат да се сменят, но стила на игра винаги е един и същ, с нюансите на всеки треньор, но с много солидна основа.

От Барселона са дали пример за постоянната смяна на треньори в ПСЖ и промяната на облика на игра на тима.

В Барселона клубът е над отбора.

Каталунците са му гарантирали развитие и възможност да бъде заобиколен от най-добрите играчи в света.

Шефовете са предложили на Де Йонг да играе с най-добрия – Лионел Меси.

От Барселона са предложили на играча солиден спортен проект заедно с Лео Меси и с философия подобна на тази на Аякс.

Каталунците са били ясни, че ако в окончателното решение на Де Йонг ще надделее икономическия фактор, халфът може да избере ПСЖ, защото френският клуб му предлага значително по-добри условия. Шефовете на клуба не са пропуснали възможността да му дадат като пример Неймар, който сега иска да се завърне в Барселона.

От една страна бащата на Де Йонг го кара да даде приоритет на спортния проект пред чисто финансовите аспекти, осъзнавайки младостта на своя син. От друга страна агентът на Френки – Али Дурсун търси най-добрата оферта.

Очевидно е, че това е политика, която облагодетелства футболиста на Аякс от финансова гледна точка, но също така и самият агент като посредник в операцията.