Барселона възнамерява да си върне голямата звезда Лионел Меси от Пари Сен Жермен през януарски трансферен прозорец, гръмна тази сутрин местното издание „Sport“. На този етап не е тайна, че „Блаугранас“ има желание да върне Меси в клуба, след като бяха принудени да го пуснат миналата година заради тежката си финансова ситуация.

Тъй като договорът на аржентинският капитан на „Парк де Пренс“ изтича през следващото лято, Барса вече планира как го привлече обратно в края на сезона. Въпреки това, изданието съобщава, че Барселона сега обмисля ускоряване на тези планове и може да се хвърли за него още през януари.

Guilliver/GettyImages
42 снимки

Това е така, защото каталунците ще работят по правилото 1:1 по време на зимния пазар, при което могат да реинвестират всяка стотинка, която спечелят, в привличането на нови играчи. За следващия летен трансферен прозорец клубът вероятно ще се върне към правилото 1:4, което би затруднило завръщането на Меси.

Следователно президентът Жоан Лапорта сериозно обмисля перспективата да направи опит да върне седемкратния носител на „Златната топка“ още през януари. В Барселона обаче са наясно, че подобен трансфер ще бъде изключително труден за осъществяване поради три причини.

БГНЕС
20 снимки

Първо, Меси все още има договор с ПСЖ и Барса ще трябва да преговаря с парижани, за да го привлече, като шамипоните нямат намерение да оставят суперзвездата си да напусне по средата на кампанията.

Второ, на „Парк де Пренс“ не са в добри отношения с Барселона и няма да правят никакви услуги на клуба. И накрая, самият Меси е съсредоточен единствено върху Световното първенство и кампанията с ПСЖ, което означава, че трансфер през зимата е малко вероятно да се осъществи.

Към момента не е имало пряк контакт между Барселона и Меси за подобна операция, а опитите за контакт чрез посредници не са дали резултат.

Лапорта възнамеряваше да се срещне с Меси, когато пътуваше до Париж за гала вечерта на „Златната топка“ по-рано този месец, но и тогава не се състоя среща, като между двамата дори не се проведе диалог след напускането на аржентинеца миналата година. Освен това ПСЖ вече работи по удължаването на договора на бившия капитан на Барса.