Трансферите за този сезон вече приключиха и до края му съставите в Европа ще трябва да разчитат на играчите, с които разполагат. През летния и зимния трансферен прозорец на тази кампания бяха счупени всякакви рекорди и затова е време за равносметка. 

След като неколкократно беше подобрено постижението за най-скъп футболист в историята и вече Топ 4 е само от сделки от настоящия сезон, редно е да се запитаме кои са най-големите прахосници. И съвсем логично е това да са Пари Сен Жермен и Барселона. 

Именно тези тимове осъществиха четирите най-скъпи покупки в историята през изминалите лято и зима. Да, парижани са на върха, но и каталунците им отстъпват на косъм. Трябва да се отбележи обаче, че при тях това лудо харчене беше инициирано именно от ходовете на ПСЖ. 

Парижани отмъкнаха една от звездите на Барса Неймар за 222 млн. евро и принуди испанския колос да му търси заместници. И инфлацията на пазара нарасна главоломно. За това допринесоха и милиардите от тв-правата в Англия, които подтикнаха местните тимове да пилеят пари като невидели.

И затова цели 6 от 10-те най-активни на трансферния пазар са от Висшата лига. Ето и разбивка на харчовете на десетте най-големи прахосници на трансферния пазар за сезон 2017/2018:

1. Пари Сен Жермен - похарчени 418 млн. евро

2. Барселона - похарчени 414 млн. евро

3. Манчестър Сити - похарчени 355 млн. евро

4. Челси - похарчени 301 млн. евро

5. Милан - похарчени 250 млн. евро

6. Евертън - похарчени 227 млн. евро

7. Манчестър Юнайтед - похарчени 197 млн. евро

8. Ливърпул - похарчени 189 млн. евро

9. Ювентус - похарчени 165 млн. евро

10. Тотнъм - похарчени 133 млн. евро