Аурата на Шаби Алонсо и шансовете да играе в Европа, както и евентуалните възможности за печелене на трофеи са основните причини за германския национал и доскорошен капитан на Борусия (Мьонхенгладбах) Йонас Хофман да се премести в Байер (Леверкузен).

31-годишното крило засипа с похвали Шаби Алонсо – бивша звезда на Реал (Мадрид) и испански национал, който изведе Леверкузен до 6-о място в Бундеслигата и до полуфинал в Лига Европа. Крайното класиране им гарантира от есента нови емоции във втория турнир на УЕФА.

"Бях изключително впечатлен от разговора с Шаби Алонсо. Той е изключителен авторитет и личност. Обичам футбола, който той играеше", каза Хофман след втория ден на тренировки с новия си отбор. "Просто когато Алонсо седне пред вас и каже как иска да се играе, какво иска да правите и че вашите качества ще помогнат на отбора, тогава нямате никакви съмнения, че това е правилната стъпка".

Хофман прекара 7 години при зелено-черните от Борусия (Мьонхенгладбах), утвърждавайки се като авторитет на терена и извън него. Стигна и до националния отбор на Германия, в който записа 21 срещи и вкара 4 гола. А сега премина на "БайАрена" в Леверкузен, след като беше платена освобождаващата клауза от 10 милиона евро. През миналата година има 12 попадения и 10 асистенции.

Хофман добави, че разбира разочарованието на феновете от Гладбах, но уточнява, че това решение "няма как да е насочено срещу клуба Борусия, а единствено в моя полза".

"Във футбола понякога трябва да живееш с решения, които те разочароват до известна степен, казва още роденият Хайделберг футболиста. Също така забелязах, че доста хора не разбират решението ми. Мога да разбера и разочарованието в клуба. Мога да разбера реакцията на отбора. Би било лошо, ако това не беше така, защото тогава нямаше да означавам нищо за клуба", завърши германският национал./БТА