Трансферният прозорец в Англия затвори. Тази вечер в Испания вратите също ще бъдат официално затръшнати и каквото било, било.

Може би призът за най-емблематичната фраза за летния прозорец ще бъде даден на Жерар Пике. Защитникът на Барселона обяви малко преди да бъде осъществен рекордния трансфер на Неймар в Пари Сен Жермен, че „Той остава”.

Трансферният прозорец затвори, но чакаме Барса

Е, както знаем, той отлетя към Париж без много-много шум, където получава по 865 хиляди евро на седмица. Други звезди на големия футбол обаче бяха свързвани от първия ден на трасферния прозорец с множество клубове, рекордни сделки и накрая си останаха там, където си бяха. 

Испанското издание "Marca" публикува интересна класация от топ 10 на футболистите, които си останаха с пръст в уста. Вижте кои са те:

1. Алексис Санчес – чилийският национал бе спряган за трансфери къде ли не още от първия ден на трансферния прозорец, то буквалното до последните му минути. Фаворит за подписа му бе тимът на Манчестър Сити, който дори изпрати делегация в Чили, за да примами Санчес на „Етихад”. До сделка обаче така и не се стигна.  Освен „гражданите” футболистът бе силно желан от Пари Сен Жермен и Байерн Мюнхен.  Сега предстои да разберем дали футболистът ще преподпише договора си с артилеристите, или ще си тръгне през лятото на 2018 година като свободен агент.

2. Антоан Гризман -  звездата на Атлетико Мадрид имаше реални шансове да напусне „дюшекчиите” през лятото, ако от ФИФА не им бяха забранили да правят входящи трансфери. Интерес към французина определено не липсваше, като името му бе свързвано неколкократно с тимовете на Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона.

3. Пиер-Емерик Обамеянг – футболистът на Борусия Дортмунд бе едва ли не принуден да остане при „жълто-черните”, след като ситуацията около Барселона се усложни и Усман Дембеле бе този, чието бъдеще бе осветено от светлините на прожекторите. Към Обамеянг проявяваха интерес Челси, ПСЖ и Милан.

4. Фабиньо – последният мохикан, който успя да задържи Монако, след като бе безобразно ограбен през трансферния прозорец. Преди да отмъкнат звездата на тима Килиан Мбапе, от ПСЖ бяха хвърлили око на Фабиньо. Късметът обаче не им есе усмихна (условно казано). Освен парижани към бразилеца се бяха насочили Атлетико Мадрид и Манчестър Юнайтед.

5. Рияд Марез – звездата на Лестър все още опитва да се измъкне в последните минути на трансферния прозорец. Футболистът дори напусна лагера на националния отбор на Алжир, за да си търси късмета на пазара, но май си остана на изчакване на летището в Париж. Марез очакваше да разбере крайната си дестинацият, която се смяташе, че е една от следните три – Арсенал, Челси и Барселона. В крайна сметка футболистът се прибра в Англия, но може пък някой испански отбор да си го прибере. Иначе по-рано през лятото Рома оптрави не една и две оферти за него, но полза нямаше, „лисиците” отхвърлиха всяка една от тях. 

6. Рос Баркли – изненадващо или не футболистът на Евертън се отказа от трансфер в Челси, след като всичко по сделката бе напълно договорено и дори бе преминал задължителните медицински изследвания. Баркли обаче съвсем не е единственият отказал да премине в английския шампион. Алекс Окслейд-Чембърлейн също отхвърли възможността да играе в Челси и предпочете тима на Ливърпул.

7. Върджил Ван Дайк – играчът на Саутхемптън бе силно желан от страна на Ливърпул. Ваюн Дайк дори сам призна за желанието си да премина в тима от Мърсисайд. Сделка обаче нямаше. Освен Ливърпул във футболиста се оглеждаха още Манчестър Сити и Ювентус.

8. Кристиано Роналдо – сагата около звездата на Реал Мадрид бе взела своя връх към средата на лятото. Португалецът бе в конфликт с ръководството на „белите”, след като не получи желаната подкрепа от клуба при обвиненията за укриване на данъци, отправени му от страна на испанската прокуратура. Моментално бе заговорено за мномилионни сделки и трансфер в бившия му клуб Манчестър Юнайтед. ПСЖ също се бяха наредили на опашката за португалеца, но дразгите между Роналдо и Реал изведнъж утихнаха.

9. Тома Лемар – тук можем спокойно да кажем, че все още не се знае дали футболистът на Монако няма да бъде трансфериран в последния момент в Барселона. Лемар е план „Б” на каталунците, ако не успеят да привлекат Филипе Коутиньо от Ливърпул.

10. Марко Верати – трансферна цел номер 1 на Барселона през настоящия трансферен прозорец. Неосъществената каталунска мечта, която в началото на лятото бе сигурно ново попълнение на испанския гранд. В последствие обаче Верати просто се извини за спекулациите, които се създадоха около него и пак си облече фланелката на ПСЖ.